„Дневник“ на Прокопиев сам се издаде, че е машина за лъжи срещу Делян Пеевски
2

„Дневник“ на Прокопиев сам се издаде, че е машина за лъжи срещу Делян Пеевски

  • Къртица на подсъдимия разградски бос саботира публичен регистър в услуга на кръга „Капитал“
  • Пионките на олигарха цитират данни от декларация на „Телеграф медиа“, изчезнала мистериозно от системата на културното министерство

Флагманът на машината за клевети на подсъдимия разградски бос Иво Прокопиев - „Дневник“, сам си свали маската. Онлайн изданието си вкара звучен автогол, саморазобличавайки се като трибуна за лъжи и фалшиви новини. При това – по ирония на съдбата, в поредната статия срещу основния враг на задкулисието у нас – депутата Делян Пеевски, очевидно направена по поръчка на разградския олигарх. Същият олигарх, който стана мултимилионер с бандитската приватизация по времето на Иван Костов и с източването на джобовете ни през надутата до космически висини в продължение на година „зелена добавка“ в сметките ни за ток, а в момента е подсъдим по аферата EVN.

Във въпросния материал с помпозно заглавие „Как Пеевски заобиколи закон, който сам създаде“, „Дневник“ се опитва да изкара, че депутатът се е пробвал да „скрие“ доходи на вестниците „Телеграф“ и „Монитор“ за 2019 г., подлежащи на публично деклариране пред Министерството на културата, по силата на приетата от парламента по негово предложение поправка в нормативната уредба на страната. Както и че за целта бил създал ново дружество-издател на медиите от неговата издателска група.

Медиите на олигархичното задкулисие през последните години не са спирали

да изтриват гузната си съвест с името „Пеевски“.

Чиято единствена „вина“ се заключава в това, че вестниците му „Телеграф“ и „Монитор“ постоянно разкриват далаверите на Прехода и грабежа на националното ни богатство. Извършен именно от хора като Прокопиев, кръга „Агнешките главички“ и ментора му Иван Костов.

И понеже няма нито един факт, който да подкрепя манипулациите им, на принципа на Гьобелсовата пропаганда работещите в медиите от кръга „Капитал“ използват мантрата „Пеевски“ като удобен, но лъжлив рефрен, винаги когато трябва да се отклонява вниманието от собствените прегрешения и проблемите с правосъдието на шефа им Прокопиев.

На опашатата лъжа, че изданията „Телеграф“ и „Монитор“ не са спазили Закона за задължително депозиране на печатни и други произведения и обявяване на разпространителите и доставчиците на медийни услуги, обаче не може да се върже никой. Именно Делян Пеевски беше вносителят на промените в този закон, а целта - да се изкарат на светло както финансиранията на вестниците в страната, така и собствеността им (виж тук). Кампанията срещу измененията продължава и до ден днешен, защото извади на светло задкулисните обвързаности и непазарните механизми, по които се финансират медиите от мейнстрийма на Прокопиев, в това число и „Дневник“. И именно затова след приемането на закона цял списък издания, свързани с олигарха Иво Прокопиев и аверите му от задкулисието, като протестърските сайтове „Тоест“, „Терминал 3“, „Прас-прес“ и фамилно обвързания с кремълската пропаганда „Бивол“ скочиха срещу поправките.

В същото време, за разлика от изданията на кръга „Капитал“, финансирани непазарно чрез грантове от чужди фондации и с пари от приватизираните за жълти стотинки държавни предприятия по времето на Костов, собствеността и начинът на финансиране на „Телеграф“ и „Монитор“ са публични и основаващи се на принципите на пазарната икономика. Така че да се твърди, че точно Пеевски или фирмите му няма да спазят закона, чийто вносител е самият той, не само е напълно несериозно, но и разкрива сериозна патология.

Фактите са следните и те ясно показват, че

манипулациите на „Дневник“, очевидно реализирани с участието на къртица на Прокопиев в Министерството на културата, са съшити с бели конци.

На 29 юни 2020 г. дружеството „Телеграф медиа“ ЕООД, което към този момент издава вестниците „Телеграф“ и „Монитор“, подава в срок (крайният такъв е 30 юни) по електронен път надлежно попълнена декларация пред Министерство на културата, в която декларира както действителния си собственик – Делян Пеевски, така и сключените рекламни договори с държавни органи и фирми, които е длъжно да обяви по закон. Всъщност договорът е само един и е за сумата от 15 хиляди лева, подписан с ДЗЗД „Спорт фактори“. Това е единственият „публичен ресурс“, който „Телеграф“ и „Монитор“ са получили.

Факсимиле от подадената от "Телеграф медиа" декларация на 29 юни с електронен подпис, в която ясно се вижда датата и часът.

За разлика от изданията на Прокопиев, които са финансирани безвъзмездно през 2019 г. - от фондация „Америка за България“ (500 000 лв.), Европейската комисия (202 744 лв.) и Европейския парламент (153 881 лв.), допълнително са сключили договори с Европейската комисия (за 701 063 лв.), Европейския парламент (за 192 35 лв.), с политически партии, включително ГЕРБ (за 105 278 лв.) и „Демократична България“ (за 5100 лв.), както и десетки други рекламни договори с държавни фирми и органи, включително с Министерство на финансите, АЕЦ „Козлодуй“, „Ел Би Булгарикум“ ЕАД, БНР, БНТ, „Кинтекс“, КФН, „Фонд мениджър на финансови инструменти в България“ ЕАД, „Борика“ АД, БНБ и други.

Същата декларация е подадена от „Телеграф медиа“ ЕООД и в Търговския регистър, отново на 29 юни, с което законът е спазен напълно. На 27 юли издателската дейност на „Телеграф медиа“ ЕООД е прехвърлена към ново дружество - „Вестник Телеграф“ ЕООД, което също е с краен собственик Делян Пеевски. Тъй като по закон при смяна на издателя това обстоятелство се обявява пред Министерство на културата в седемдневен срок, на 1.8.2020 г. отново е подадена по електронен път декларация, този път от „Вестник Телеграф“ ЕООД.

Манипулаторите на Прокопиев от „Дневник“ обаче лъжат, че декларация от „Телеграф медиа“ ЕООД е подадена на 29 юни единствено и само в Търговския регистър, но не и пред Министерство на културата. Като така, видите ли, Пеевски искал да „скрие“ собствеността и финансирането на медиите си, да „заобиколи“ собствения си закон и да „прикрие“ кое точно дружество издавало вестниците му. Защото и двата регистъра били публични, но в единия можело да се влезе само с електронен подпис.

Естествено, подобна глупост може да се роди само в главите на псевдожурналистите на хранилката на кръга „Капитал“. Защото липсва всякаква логика един публично известен факт относно собствеността на „Телеграф“ и „Монитор“ да бъде „скриван“, както и да се „крие“ рекламен договор на стойност 15 хиляди лева. Още повече че от същата дата, 29 юни, тази информация вече е налична и в Търговския регистър.

Опит за елементарна манипулация, но типично в стила на „умните и красивите“, джендър ориентирани и пробващи се да се изкарат за „морални стожери“ Прокопиеви драскачи, които дори в манипулациите правят грешки. Защото ден преди въпросната статия – в четвъртък, от „Дневник“ пуснаха първи неин вариант, който сами изтриха в продължение на няколко часа. При това най-вероятно не само заради факта, че беше пълен с грешки, а защото са имали информация, че ще получат рамо от Министерството на културата, чиято позиция липсваше във въпросния първи вариант на памфлета. Авторът както на първата, така и на втората статия е един и същи – дъщерята на един от бившите представители на кръга „Капитал“ в правителствата на Борисов Румяна Бъчварова.

По-важното е, че за да бъде обслужена манипулацията на „Дневник“, подадената от „Телеграф медиа“ ЕООД декларация на 29 юни

мистериозно липсва в публичния регистър

на Министерството на културата, което пък позволява на „Дневник“ формално да „легализира“ лъжата си. За тяхно най-голямо съжаление обаче, заговорниците не са съобразили, че датата и часът на подаване се отбелязват на електронния подпис, с който се подава документът.

Защо декларацията на „Телеграф медиа“ не фигурира в публичния регистър на Министерството на културата, твърдяло ли е наистина ведомството, че издателската ни група е подала със закъснение от един месец документа въпреки спазването на всички законоустановени срокове, както твърди „Дневник“ в статията си и ако да – защо, при положение че фактите са други, са въпроси чиито от отговори все още очакваме от министъра на културата Боил Банов, до когото бяха пратени вчера следобед. До редакционното приключване на броя вчера вечерта обаче отговори все още не бяха получени. Но ние ще продължаваме да настояваме за тях, защото в случая става въпрос за саботаж срещу истината.

И без отговорите от културното ведомство обаче е видно едно – със статията си „Дневник“ сами не само се опровергават в твърденията си, че издателят на „Телеграф“ и „Монитор“ е искал да скрие въпросното финансиране, но

издават, че имат и къртица във ведомството.

Причината е, че във въпросния материал изрично е упоменат рекламният договор от 15 000 лева. Факт, който надлежно фигурира в надлежно пуснатата, но мистериозно липсваща в публичния регистър към Министерството на културата декларация на „Телеграф медиа“. А при липсата от регистъра единственият вариант да знаят наличието на договора е да са имали достъп до документа. Такъв могат да получат само от МК. Или пък да признаят истината, че са излъгали, че Делян Пеевски е „скрил“ каквото и да било.

Също толкова логичен въпрос е и кой е къртицата? Подчинен на министъра на културата Боил Банов или самият той, който пряко отговаря за осигуряването на публичността на финансирането на медиите.

„Телеграф“ и „Монитор“ ще продължават да настояват не само на отговори от страна на Боил Банов. Настояваме и за пълна проверка по каква причина редовно подадената от медийната ни група декларация се е изпарила от сайта на Министерство на културата в услуга на кръга „Капитал“, както и защо от министерството са предоставили, и то точно на сайта „Дневник“, непроверена информация, която обслужва манипулацията им.

Тогава ще трябва да бъде понесена и съответната отговорност, както и да бъдат изкарани на светло връзките на Прокопиев в това ведомство. А поредният опит за Гьобелсова пропаганда на гърба на Делян Пеевски и този път претърпява пълно фиаско.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.