Слаба избирателна активност за членове на ВСС (ОБНОВЕНА)
5

Слаба избирателна активност за членове на ВСС (ОБНОВЕНА)

Слаба е избирателната активност за избор на двама членове на Съдийската колегия на ВСС от квотата на съдиите. 

Към 12 ч. тя е 17,62 %, съобщиха от ВСС.  Общо 368 съдии са използвали информационната система за електронно гласуване през интернет, при 20,65 % избирателната активност.  С хартиени бюлетини на място в Съдебната палата са упражнили правото си на вот 20 съдии, което е 4,76 % от заявилите желание.

2200 са съдиите в страната, които имат право на глас

Миналата събота се проведе Общо събрание на съдиите, на което беше избрана комисия за избора. 

Точно в 8 ч. днес в Съдебната палата в София на бул. „Витоша“ № 2 председателят на Избирателната комисия Весела Павлова – съдия във Върховния административен съд, обяви началото на изборния ден. 

Очаква се да бъде попълнен съставът на Съдийската колегия на ВСС, след като през месец юни 2021 г. Боряна Димитрова и Красимир Шекерджиев подадоха оставки като членове на ВСС.

Изборът е в смесена форма – присъствено и дистанционно, онлайн чрез видеоконферентна връзка от фоайето на Съдебната палата, където са избирателната комисия и двете секционни комисии – за гласуващите с хартиени бюлетини, и чрез системата за електронно дистанционно гласуване. 

Изборният ден ще продължи от 8 ч. до 18 ч., като предпочелите да дадат вота си с хартиени бюлетини имат възможност да гласуват в Съдебната палата.

Към 10 ч. общата избирателна активност бе 6,18 %. Чрез информационната система за електронно гласуване през интернет бяха упражнили правото си на глас 126 от съдиите, или 7,07 %. С хартиени бюлетини на място в Съдебната палата бяха гласували 10 съдии или 2,38 % от правоимащите.

Системата за електронно гласуване не предоставя информация за самоличността на избирателите, не се записват и не се съхраняват данни кой избирател как е гласувал и с какъв код. Достъпът до системата автоматично се блокира при пет последователни грешни опита. Един избирател може да гласува само веднъж в рамките на изборния ден. Системата е ограничена и за достъп до интернет мрежи извън територията на България.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.