Днес ще бъдат отворени ценовите предложения на тримата участници в търга за разширението на газопреносната мрежа на България, което ще бъде част от бъдещия газов хъб „Балкан”, съобщиха от „Булгартрансгаз”.

Единият от участниците е ДЗЗД Консорциум - Газово развитие и разширение в България ГРРБ, с участници Консорцио Варна 1 (учредено от Бонатти С.П.А и Макс Щрайхер С.П.А) и Комплишънс дивелъпмънт С.А.Р.Л-клон България. За италианско-германския консорциум има слухове за скрито руско участие.

Вторият участник е от унгарски фирми - Обединение от Industries Fovallalkozo Zrt и Industries-KVV Kivitelezo Zrt, която по непотвърдена информация е с най-малки шансове да продължи надпреварата, заради документални пропуски.

Третият е Обединение Консорциум Аркад с участници Аркад Ей Би Би С.п.А и Аркад Енджиниъринг енд Констръкшънс Къмпъни. Групата от Саудитска Арабия има голям опит в изграждането на енергийни обекти.

Търгът е  за закупуване на необходимите материали и изграждането на 474-километров газопровод и компресорни станции до българо-сръбската граница в района на Зайчар, което трябва да приключи до 1 януари 2020 г. Според експерти обаче реалният срок за завършване на строителството е с година по-дълъг. Трасето на практика дублира това на проваления проект „Южен поток”.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Уязвимите потребители на ток остават на регулирания пазар

55 000 индустриални и 3000 битови потребители на ток ще излязат на свободния пазар от 1-ви юли тази година. Това обаче няма да важи за някои бизнеси като фризьорски ателиета например, съобщи председателят на парламентарната комисия по енергетика Валентин Николов по време на дискусия, посветена на плана за преминаване към следващия етап на либерализация. Николов обясни, че уязвимите и енергийно бедните групи засега остават на регулирания пазар, а министерствата на енергетиката и на труда трябва да разработят механизъм за тяхната защита.

Теменужка Петкова: България ще продължи да разчита на въглищните си централи

България ще продължи да разчита на въглищните си централи. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова на пресконференция в сградата на КНСБ след среща със синдикалните организации КТ "Подкрепа" и КНСБ по въпроса за развитието на сектора в страната.

Провериха жиците на тока във Враца, Мездра и Роман

Със заповед на министъра на енергетиката Теменужка Петкова експерти от министерството на енергетиката извършиха извънредни проверки на съоръженията, собственост на "ЧЕЗ разпределение България" АД, на територията на общините Враца, Мездра и Роман, съобщиха от ресорното ведомство.