Отбелязваме Международния ден на авиацията и космонавтиката.

По случай празника в музея в Пловдив ще бъде представена фотодокументалната изложба „България и Космосът“. Тя е посветена на българските проучвания за овладяване на Космоса и 40-ата годишнина от полета на Георги Иванов.

Учени от Института по механика към БАН пък ще покажат работата си по създаването на революционна система за многократно използване на ракетен носител.

Празникът ще бъде отбелязан с "Ден на отворените врати" в авиобазите Безмер и Враждебна и в Музея на авиацията в Крумово, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

В София авиогрупа "Враждебна" ще отвори врати за посетители от 10.00 до 15.00 ч. Ще има статичен показ на авиационна техника, специална техника, стрелково оръжие и екипировка като посетителите ще могат да влизат в кабините на военнотранспортните самолети. Във времето от 10.30 до 10.50 ч. гостите ще имат възможност да наблюдават над летище София кацането на самолет "Спартан" и рулирането на самолетната стоянка на авиогрупата.

В авиобаза Безмер от 9.30 до 12.30 ч. ще бъде организирано изложение на авиационна техника и въоръжение. Експозицията ще бъде представена от самолети Су-25, стрелково въоръжение, екипировка, специална и самолетообслужваща техника. В музея на формированието посетителите ще имат възможност да се запознаят със славната му история и да разгледат изложените експонати. Съвместно с Община "Тунджа" e организиран велопоход за ученици.

Музеят на авиацията - филиал на Националния военноисторически музей, ще отбележи Международния ден на авиацията и космонавтиката с вход свободен от 09.00 до 17.00 ч. и специална програма. Ще бъде представена фотодокументалната изложба "България и Космосът", посветена на българските проучвания за овладяване на Космоса и 40-ата годишнина от полета на Георги Иванов.

Гостите ще имат възможност да видят и филма за първия български космонавт "Длъжен да оцелее". През целия ден посетителите ще имат достъп до кабината на самолет МиГ-21, а от 14.00 ч. могат да разберат повече за космическата оранжерия "Свет", чийто макет може да бъде видян в музея. В 10.30 ч. пред паметника на загиналите летци ще бъдат поднесени венци и цветя.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Стефан Данаилов в реанимация в кома (ОБНОВЕНА)

Лекарите във Военно-медицинска академия се борят за живота на Стефан Данаилов. Големият български актьор е бил настанен по спешност в реанимация, след като е изпаднал в кома. Новината беше потвърдена от източници на „Монитор“.

Засилва се контрола за горене на нерегламентирани отпадъци

Във връзка с предстоящия отоплителен сезон от МОСВ предприемат мерки и засилват контрола по спазване на нерегламентирано изгаряне на отпадъци съобщиха от ведомството. Изпълнението на контрола е възложено на Регионалните инспекции по околната среда и водите, които ще следят да се спазва изискването - предаването на отпадъци с цел изгаряне да се извършва само въз основа на писмен договор с лица, притежаващи документ за изгаряне на отпадъци по чл. 35 от Закона за управление на отпадъците. В случай на констатирано нерегламентирано изгаряне ще бъдат наложени принудителни административни мерки, съобщават от министерството.

Прибраха 37 кг забранени храни от градини и училища

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е прибрала и ще унищожи 37,5 килограма неразрешени храни и 52 литра напитки при проверките на кухненски блокове към детски градини и училища, ученически бюфети и столове. Инспекторите са посетили 2462 места за хранене в страната от 24-ти септември до 11-ти октомври, съобщиха от БАБХ.