Кабинетът одобри редакция на Валутния закон, с която се приемат някои промени по отношение на изнасянето на валута от страната. Длъжници на държавата, които имат неплатени борчове, няма да могат да напускат страната с повече от 30 000 лв. в себе си. Митничарите ще получават по служебен път информация за длъжниците и когато засекат такова лице, ще му правят щателна проверка.

Извън това остава правилото, че всички лица, които напускат границите на Европейския съюз, ще са задължени да декларират суми за над 10 000 евро.

Друга част от промяната предвижда и допълнителна глоба за хората, които не декларират изнасянето на благородни метали и скъпоценни камъни. Санкцията ще бъде до една пета от стойността на металите. Ако обаче те са укрити по специален начин, тоест е ясно, че притежателят им се е опитал да заблуди проверяващите, глобата ще бъде по-голяма - до една четвърто от стойността им.

Променя се и режимът на конфискация на недекларираните суми

Досега българското правителство изземаше цялата непредставена пред митничарите сума, но Брюксел отдавна изискваше от нас да променим тази практика. Така че вече се предвижда "адекватно определяне на размера на глобата - част от размера на стойността на предмета на нарушението."

Въвежда се дефиниция за „укрит“ предмет на нарушението и се отменя чл. 20, с което българското законодателство се привежда в съответствие с практиката на СЕС по отношение на отнемането в полза на държавата на цялата недекларирана сума.

Предвижда се адекватно определяне на размера на глобата

- част от размера на стойността на предмета на нарушението.

Промяната на закона идва, след като през юли тази година Европейската комисия е започнала наказателна процедура срещу България заради недостатъчно ефективни и непропорционални на извършените нарушения санкции в съответния закон и Наказателния кодекс. Според мнението на ЕК българските нормативни правила са в разрез с европейските регламенти.

Европейската комисия е приела, че в хода на проучването националните органи не са предоставили достатъчно доказателства за това, че административните глоби, предвидени във Валутния закон (на стойност между 1000 и 3000 лева за физически лица и 2000 и 6000 лева, когато извършителят е юридическо лице или едноличен търговец) винаги са ефективни, пропорционални и възпиращи, както се изисква в Регламент (ЕО) № 1889/2005 .

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

По-лесен достъп до европари за бизнеса в кризата, обеща Караниколов

Икономическият министър Емил Караниколов обеща по-опростени процедури с ясни критерии за кандидатстване по оперативната програма за конкурентноспособност и иновации. В кризата фирмите ще могат да получат безвъзмедно ликвидни пари в по-кратък период, обясни министърът в ефира на БНТ.

Бизнесът: Малко фирми искат помощ по схемата 60/40

Бизнесът обезпокоен от факта, че при над 60 000 принудително спрели работа и над 350 000 засегнати от кризата предприятия, при 5 000 души, оставащи без работа всеки ден, едва 228 предприятия искат да се възползват от подкрепата 60/40. 

Кредитна линия на стойност до 240 млрд. евро от Европейския стабилизационен механизъм заради коронавируса

Председателят на Еврогрупата Мариу Сентену заяви, че ще бъде задействана кредитна линия на стойност до 240 милиарда евро чрез Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ), предаде Франс прес, позовавайки се на негово интервю в няколко европейския издания. Линията ще бъде отворена за страни, изпитващи затруднения заради епидемията от коронавирус.