Кабинетът одобри редакция на Валутния закон, с която се приемат някои промени по отношение на изнасянето на валута от страната. Длъжници на държавата, които имат неплатени борчове, няма да могат да напускат страната с повече от 30 000 лв. в себе си. Митничарите ще получават по служебен път информация за длъжниците и когато засекат такова лице, ще му правят щателна проверка.

Извън това остава правилото, че всички лица, които напускат границите на Европейския съюз, ще са задължени да декларират суми за над 10 000 евро.

Друга част от промяната предвижда и допълнителна глоба за хората, които не декларират изнасянето на благородни метали и скъпоценни камъни. Санкцията ще бъде до една пета от стойността на металите. Ако обаче те са укрити по специален начин, тоест е ясно, че притежателят им се е опитал да заблуди проверяващите, глобата ще бъде по-голяма - до една четвърто от стойността им.

Променя се и режимът на конфискация на недекларираните суми

Досега българското правителство изземаше цялата непредставена пред митничарите сума, но Брюксел отдавна изискваше от нас да променим тази практика. Така че вече се предвижда "адекватно определяне на размера на глобата - част от размера на стойността на предмета на нарушението."

Въвежда се дефиниция за „укрит“ предмет на нарушението и се отменя чл. 20, с което българското законодателство се привежда в съответствие с практиката на СЕС по отношение на отнемането в полза на държавата на цялата недекларирана сума.

Предвижда се адекватно определяне на размера на глобата

- част от размера на стойността на предмета на нарушението.

Промяната на закона идва, след като през юли тази година Европейската комисия е започнала наказателна процедура срещу България заради недостатъчно ефективни и непропорционални на извършените нарушения санкции в съответния закон и Наказателния кодекс. Според мнението на ЕК българските нормативни правила са в разрез с европейските регламенти.

Европейската комисия е приела, че в хода на проучването националните органи не са предоставили достатъчно доказателства за това, че административните глоби, предвидени във Валутния закон (на стойност между 1000 и 3000 лева за физически лица и 2000 и 6000 лева, когато извършителят е юридическо лице или едноличен търговец) винаги са ефективни, пропорционални и възпиращи, както се изисква в Регламент (ЕО) № 1889/2005 .

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

До 15 май пишат нов закон за ВиК услугите

Новият закон за ВиК трябва да бъде готов до средата на май месец догодина, решиха депутатите. Регионалният министър трябва да подготви и предложи на обществено обсъждане проект на закона до 15 май.

Аврамова: Не тол системата, а нелегалните превози пречат на бранша

Не въвеждането на тол системата, а нелегалните превози са сред основните проблеми на транспортния бранш, коментира пред журналисти регионалният министър Петя Аврамова протестите на автобусните превозвачи.

Автобусните превозвачи излизат на протест

От днес започват протести на автомобилните превозвачи. Причината е, че са недоволни от въвеждането на толсистемата, в която попадат и те, въпреки първоначалната заявка да бъдат изключени от нея.