Въвеждането на еднаква минимална работна заплата за всички граждани на Европейския съюз поиска премиерът на Италия Джузепе Конте.

В отворено писмо до ЕС, публикувано днес от римския всекидневник „Република“, министър-председателят подчерта, че сигурността, която жителите на Стария континент пожелават на всички избори – европейски, национални или местни, е немислима без социалния мир. А според него както той, така и икономическият растеж, могат да бъдат осигурени само чрез гарантирана минимална покупателна способност за всички.

В писмото си Джузепе Конте се спира и на проблема безработица най-вече сред младите европейци. Италианският премиер изтъква, че липсата на работа отдалечава Европа от нейните народи, подхранвайки у тях разочарование и ненавист – настроения, които могат да предизвикат отрицателни реакции с непредвидим изход. И за да бъде решен този проблем Конте предлага не само инвестиции в новите технологии, научно-изследователското дело, материалната и дигиталната инфраструктура, но също така създаването на общоевропейска застрахователна компания срещу безработицата.

„По-богатите членове на европейското семейство искат от останалите назад негови членове – пише министър-председателят, - да вземат все повече мерки срещу икономическите рискове, но те ги излагат на финансов натиск, който не е по техните сили. Ето защо в интерес на всички нас е това несъответствие да бъде преодоляно с цел подпомогне на уравновесеното и устойчиво развитие – изтъква премиерът в Рим. Той призовава също така ролята на т. нар. елити в Европа да бъде ограничена и намалена до минимум, като те бъдат заместени от волята на нейните народи, демонстрирана в Европейския парламент.

В писмото си Джузепе Конте подчертава фундаменталното значение за Европа на стратегическото сътрудничество със САЩ, но призовава също така за диалог и стабилни връзки с Русия и Китай с цел решаването бързо и адекватно най-вече на международните кризи.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Турция пуска бежанците към Европа

Турция, изправена пред нова мигрантска вълна, няма повече да спира сирийските бежанци да достигат Европа, каза високопоставен турски представител, цитиран от Ройтерс.

 

Moderna Therapeutics тестват ваксина

Първи болен от коронавируса в Нидерландия; СЗО: Сега е решителният момент да го спрем

Moderna Therapeutics тестват ваксина

В Холандия е регистриран първият случай на заразяване с нов тип коронавирус COVID-19. Това се съобщава на уебсайта на нидерландското Министерство на здравеопазването.