0

Н овак Джокович загуби делото в опит да избегне депортация от Австралия, което сложи край на продължилата 11 дни битка заради ваксинационния му Ковид-19 статут и разби мечтите му за рекордна 21-а титла от Големия шлем.

Новак Джокович загуби делото в опит да избегне депортация от Австралия, което сложи край на продължилата 11 дни битка заради ваксинационния му Ковид-19 статут и разби мечтите му за рекордна 21-а титла от Големия шлем.

С няколко думи главният съдия на Федералния съд на страната Джеймс Олсоп обяви единодушното решение да не бъде приета молбата на световния номер 1 да остане в Австралия и да защитава титлата си в Мелбърн, съобщи БГНЕС. „Разпорежданията на съда са молбата да бъде отхвърлена“, каза той по-малко от ден преди началото на мачовете от основната схема на Аустрелиън Оупън. 34-годишният действащ шампион на Откритото първенство на Австралия по тенис бе изтеглен в жребия срещу сънародника си Миомир Кецманович, а днес стана ясно и че ще играе с него във вечерната сесия на първия ден от турнира. При защита на трофея от Мелбърн той щеше да е първият тенисист при мъжете в историята с 21 корони от Големия шлем.

Вместо това, скептикът към ваксините ще остане задържан, преди да се качи на бърз полет извън Австралия. Трима съдии от Федералния съд бяха слушали около 12 часа съдебната битка за евентуалното оставане на Джокера в страната. Имиграционният министър Алекс Хоук заяви, че позицията на Джокович може да доведе до анти-ваксърски протести и да отклони някои хора от ваксинация. Адвокатите на сърбина оспориха усилията на Австралия да го депортира като „ирационални и безпочвени“.

Джокович прекара по-голямата част от миналата седмица задържан в имиграционен хотел, след като визата му бе анулирана при пристигането в Мелбърн. До това се стигна заради непокриване на изискванията за медицинско изключение за участие на Аустрелиън Оупън. След спечелване на делото, той тренира няколко дни, преди визата му отново да бъде отказана, този път след решение на Хоук. Джокович е изправен пред тригодишна забрана да влиза в страната, освен при определени обстоятелства.

Ситуацията със световния номер 1 предизвика широк отзвук и сред колегите му, като някои от тях не възприеха положително отношението му и факта, че не е ваксиниран – сред тях бяха 20-кратният шампион в Шлема Рафаел Надал и първата ракета на Гърция Стефанос Циципас.