0

Н овак Джокович тръгна към Европа, след като трима съдии от Федералния съд в Австралия взеха решение той да бъде депортиран. Магистратите не уважиха жалбата на световния №1 в тениса, който поиска да бъде отменено повторното отнемане на визата му. Думата им е окончателна. Те се произнесоха след изслушване, което продължи пет часа.

Новак Джокович тръгна към Европа, след като трима съдии от Федералния съд в Австралия взеха решение той да бъде депортиран. Магистратите не уважиха жалбата на световния №1 в тениса, който поиска да бъде отменено повторното отнемане на визата му. Думата им е окончателна. Те се произнесоха след изслушване, което продължи пет часа.

Малко след обявената присъда Новак и екипът му се качиха на самолет за Дубай, който излетя от Мелбърн с 22 минути закъснение - в 13:52 наше време. След това сърбинът пое към Европа, но къде точно ще иде не беше ясно. Според сръбските медии Джокович ще се бръкне дълбоко за разноските по делото, които възлизат на около 500 000 долара, но не е ясно австралийски или американски имат предвид.

След депортирането мястото му в основната схема на Australian Open, където той е 9-кратен шампион, зае щастливият губещ Салваторе Карузо. Италианецът, който е №150 в света, ще излезе на корта в първия кръг срещу Миомир Кецманович (Сър).

"Независимо от цялата тази суматоха, Новак е един от най-великите шампиони на нашия спорт и отсъствието му от Откритото първенство на Австралия е голяма загуба", коментираха от АТП.

Според BBC пък участието на Новак в следващите турнири е под голям въпрос, ако не реши да се ваксинира. Следващите големи турнири са през март - Мастърсите в Индиън Уелс и Маями са в САЩ, като чужденците могат да влизат в страната само с ваксина или с ограничени изключения - документирани медицински противопоказания за получаване на ваксина срещу Covid-19 или тези, чието влизане би било в национален интерес.