0

Т енис звездата Новак Джокович призна, че е подал фалшива декларация във формуляра си за пътуване до Австралия. Това е станало преди да влезе в страната, съобщи Би Би Си.

Тенис звездата Новак Джокович призна, че е подал фалшива декларация във формуляра си за пътуване до Австралия. Това е станало преди да влезе в страната, съобщи Би Би Си.

В изявление, публикувано в Instagram, той каза, че неговият агент е направил грешка, когато е попълнил част от формуляра, която обхваща последните му пътувания.

Във формуляра е посочено, че Новак Джокович не е пътувал през 14-те дни преди пристигането си в Австралия на 6 януари.

Но данни показват, че 34-годишният тенис ас е пътувал до Сърбия и след това до Испания преди да лети до Австралия.

"Агентът ми искрено се извинява за административната грешка при отметката на неправилното поле", написа той. "Това беше човешка грешка и със сигурност не е било умишлено", посочва Новак Джокович.

Изявлението му идва, когато австралийското правителство обмисля дали да го депортира.

На Джокович - който се надява да защити титлата си от Откритото първенство на Австралия следващата седмица - визата му беше отменена от властите при пристигането му заради въпросите относно очевидното му освобождаване от ваксиниране.

В понеделник обаче съдия драматично отмени решението на властите и разпореди пускането на тенис звездата от ареста.

В публикацията си в Instagram Джокович също призна, че се е срещнал с френски журналист миналия месец, когато е знаел, че е имал Covid-19.

Той оправда решението си като "грешка в преценката".

Все пак Новак Джокович определи други съобщения за публичните му прояви след положителния му тест от 16 декември като "дезинформация".

"Чувствах се задължен да направя интервюто за L'Equipe, тъй като не исках да разочаровам журналиста, но се уверих, че съм социално дистанциран и нося маска, освен когато ме снимаше", каза Джокович.

"Като се замисля, това беше грешка в преценката и приемам, че е трябвало да отложа този ангажимент", оправда се сръбската тенис звезда.