Доходите на общопрактикуващите лекари са нараснали средно с 2000 лева на месец от тази година. Това показват разчети на Националната здравноосигурителна каса, съобщени по време на семинар във Велинград.

Увеличението на парите, които те получават от касата идва от повишените суми от т.нар капитация. Така се нарича постоянната сума, която те получават за всеки един пациент, записан в листата им независимо дали са го лекували или не.

За записано дете от 0 до 18 –годишна възраст касата им брои не 1,37 лв., както беше до миналата година, а 1,45 лева. За записаните в листите им от 18 до 65 години – постоянният доход се е променил от 1,05 на 1,11 лева, а над 65 години плащането от 1,47 вече е 1,51 лева. От тази година са увеличени прите им и за профилактичните дейности. За профилатичен преглед на деца от 0 до 1 годинка и от 1 до 2  средствата се увеличават с един лев на преглед. Така съответно от 10.50 те стават 11,50 лв., а от 9.50 стават 10.50 лева.

Средствата за имунизация на деца от 0 до 18 години от 4,50 стават 6.00 лева, а за пълнолетните от 4,50 на 5.00 лева.

Ако пациентът е на диспансерно наблюдение и има две заболявания, джипито вместо 11,40 лв. ще получава 12,40 лева.

Общо за джипитата в бюджета на касата за тази година са предвидени 207 млн. лева.

НЗОК тази година разполага със 718 млн. лв. за медикаменти за домашно лечение. Тя заплаща 1 714 лекарствени продукти за конвенционално лечение и още 452 за скъпи иновативни медикаменти.

Очаква се отстъпките от фармацевтичните компании от цените на лекарствените продукти да са за 172 250 058 лв. 

Отделно НЗОК тази година заплаща 3693 медицински изделия, сред които са инсулинови помпи, колостомни и оростомни принадлености.   

От касата съобщиха, че тя има договор с 2469 аптеки за отпускане на безплатни или с намаление лекартва, като 180 аптеки са прекратили договорите си с нея.

По темата: здраве НЗОК джипита
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

РИОСВ: Преустановено е замърсяването на река Марица

Преустановено е замърсяването на река Марица, информираха от пазарджишката Регионална инспекция за околна среда и води. Тази сутрин е извършено повторно пробонабиране от канализационните колектори и река Пишманка. Резултатите от пробите сочат, че замърсяването е преустановено. Показателите от Градски колектор-1  са: ХПК - 128 mg/l и неразтворени вещества – 209 mg/l, а от Градски колектор-2: ХПК - 49 mg/l и неразтворени вещества – 29 mg/l.

Студент от Пазарджик изчезна в София, издирва се

20-годишният Николай Митов от пазарджишкото село Сарая, който е студент втора година в Софийския университет“ Св. Кл. Охридски“, е изчезнал и се издирва, съобщиха негови приятели във Фейсбук. Те са силни притеснени и очакват да чуят добри новини, а снимката на момчето се споделя в различни профили в социалната мрежа с надеждата, че някой може да даде някаква информация за студента.