При съмнения за заразяване с коронавирус, или завръщане от район, в който това заболяване вече е налице, хората ще се консултират с личните си лекари само по телефона. Това съобщиха на заседание на Областния кризисен щаб за борба с коронавируса и Областния консултативен съвет по здравеопазване - Велико Търново.

На срещата присъстваха представители на Регионалната здравна инспекция, Районната здравноосигурителна  каса, общопрактикуващите лекари, директорите на болниците в областта, на Центъра за спешна медицинска помощ, МВР, ДАНС, Гранична полиция и др.  Директорът на РЗИ д-р Евгения Недева запозна присъстващите с актуални данни на епидемичната обстановка по отношение на новия коронавирус и Насоките на МЗ, СЗО и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията – Стокхолм при случай на коронавирус, както и с набелязаните от Националния оперативен щаб мерки.
Присъстващите представиха готовността си за реакция при евентуални случаи на заболели от коронавирус, като бе обсъден и алгоритъмът на действие при контактни или потвърдени случаи на заразени лица. От РЗИ информираха за получените от МЗ указания и конкретни инструкции за реакция при наличие на случаи на коронавирус, с които са запознати лечебните заведения за болнична и извънболнична помощ, ЦСМП и личите лекари.  На заседанието стана ясно още, че при съмнение за заразен пациент с коронавирус  той трябва да се насочва чрез РЗИ и/или общопрактикуващия лекар към инфекциозното отделение на търновската и горнооряховската болници. На населението се препоръчва: да се ограничи пътуването към държави с наличие на коронавируса; да се избягва организиране на масови мероприятия и събития, свързани с посещение на много хора; да се спазва респираторния етикет и др.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини