Специалният съветник в US посолството: Българският НК е писан преди 53 г., не отговаря на демократичните изисквания

Правният съветник на US посолството:

Специалният съветник в US посолството: Българският НК е писан преди 53 г., не отговаря на демократичните изисквания

България и САЩ имат силно партньорство

Ролята на главния прокурор, неговата отчетност и това как да му бъде търсена наказателна отговорност не е единственият проблем на правосъдната система в България и борбата с корупцията. Това заяви специалният съветник по въпросите на правосъдието и борбата с корупцията в посолството на САЩ у нас, Джесика Ким в онлайн дискусия, организирана с Атлантическия клуб.

По думите ѝ проблемите са, че съдебната система в България не е независима. Тя подчерта начина на сформиране на Висшия съдебен съвет. Посочи също, че проблемите с независимостта на медиите и действията на полититиците допълнително отслабват съдебната система и я правят неспособна да се справи с корупцията по високите етажи на властта.

Ким посочи примера на САЩ, където прокурорите са част от изпълнителната власт и адвокати на държавата, но не са равни със съдиите, които пък са независими. Тя отбеляза, че може американският модел да не е най-работещ, но заяви, че има много модели за реформа на съдебната система.

„Наказателният кодекс на България е на 53 години и е писан за една тоталитарна система, не отговаря на изискванията на демократичното общество”, коментира съветникът. По думите ѝ прокурорите трябва да получат инструментариума ефективно да разследват сложни престъпления като корупцията и прането на пари. Освен това трябвало да има добро взаимодействие между прокуратурата и специалните служби и те да работят заедно по време на разследванията.

Ким бе катеегорична, че политическите лидери, независимо от политическата си партия, трябва да зачитат върховенството на закона и постигането на справедлива и ефективна съдебна система да е тяхна обща цел. Според нея в България липсва вяра, че законът се прилага еднакво за всички.

„Корупцията не се лекува като коронавируса с една или две ваксини. Това е дълъг процес, който изисква усилия и воля”, каза още американският съветник.

Тя подчерта, че САЩ и България имат силно партньорство в областта на организираната престъпност, като разследването на активи и прането на пари

"България е един от нашите най-важни съюзници", заключи Ким.

Правният съветник на посолството на САЩ обърна внимание и на това, че у нас е имало протести и похвали българското гражданско общество. Според Ким е важно да се подобри медийната среда у нас.

Тя не подмина и темата за размириците в САЩ след президентските избори. По думите ѝ те били тест, който показа устойчивостта на институциите в САЩ и доколко утвърден е политическият процес.

„Насилието, на което станахме свидетели, беше нетърпима пародия, заради което за над 100 лица има обвинителен акт. През последните няколко седмици ставаме свидетели на огромен брой сигнали за лица, които са участвали в пробива в Капитолия", коментира Джесика Ким.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.