0

М ай е месецът, в който се роят пчелите и пчеларите създават нови семейства. Повечето от тях обаче едва ли ще увеличат кошерите си, защото проблемът с храната на пчелите все повече се задълбочава. Това разказа Никола Борисов, собственик на пчелин в Северна България. Пчелинът се състои от 120 кошера и се намира на 400 метра надморска височина.

Май е месецът, в който се роят пчелите и пчеларите създават нови семейства. Повечето от тях обаче едва ли ще увеличат кошерите си, защото проблемът с храната на пчелите все повече се задълбочава. Това разказа Никола Борисов, собственик на пчелин в Северна България. Пчелинът се състои от 120 кошера и се намира на 400 метра надморска височина.

Без увеличение

От зимата са му останали 80 кошера, но той не смята да ги увеличава. Една от основните причини е, че няма достатъчно паша за летящите полезни насекоми. Борисов разказа, че поради топлите зими, пчелите летят около кошерите и изразходваната енергия си набавят с повече храна, а това е медът, който пчеларите оставят в кошера за студеното време.

Самоопрашване

В последните години обаче храната за пчелите става все по-малко когато се затопли. Например на традиционните слънчогледови ниви вече се сее самоопрашващ се слънчоглед. Питите са малки, а целта на създателите на хибридите е растенията да са устойчиви на суша. Малките пити почти не пускат нектар, от който пчелите се нуждаят, за да се хранят. Затова те вече не търсят храната си там.

Акация и липа

Другите медоносни култури са акацията и липата. В момента в България има масово изсичане на този вид дървета, при това законно. Това обаче лишава пчелите от друг важен източник на храна.

Много често студените дъждове напролет правят цъфналите дръвчета негодни за храна на пчелите. А такива порои се наблюдават в последните три години, каза стопанинът.

Насекомите разчитат на ливадни растения, които не са достатъчен източник за набавяне на необходимия нектар.

Отровите

Според него масовата употреба на глифозат и други химии в зърнопроизводството са огромна причина за измирането на пчелите. Обикновено пчела, летяла над такова пръскано поле, когато тя се завърне пред кошера, семейството вътре не я допуска да влезе, защото усеща мириса на отровата. Така тя остава навън и постепенно умира, каза Борисов.

Есемесите за пръскане само за легални стопани

Асоциациите на пчеларите са поискали есемесите за пръскане да получават само регистрираните пчелари. Тези, които имат по няколко кошера, трябва да се регистрират в БАБХ, за да ползват услугата според тях, но мотивите за това настояване не са ясни. Това съобщиха от Министерство на земеделието. Поводът е предстоящото стартиране на онлайн платформата, която трябва да уведомява пчеларите за пръскания от страна на зърнопроизводителите и други опасности за пчелните семейства. В момента се работи по нея и се очаква тя да стартира през юни. Освен онлайн иформация, стопаните ще получават и съобщения на телефоните си. Това е важно особено за тези, чиито пчелини се намират в планинските райони, където няма интернет. Проучване установи, че масово хората, които имат кошери, рядко поглеждат телефоните си, много често и телевизия не гледат.