0

И зтърпяващият в старозагорския затвор 15-годишна присъда, издадена от съда в Милано приближеният на  кокаиновия бос Евелин Банев - Брендо, хасковлия Тинко Гарев се размина с помиловане и намаляване на наказанието след като апелативния съд в Пловдив потвърди със свое решение определението на Окръжен съд – Стара Загора.

Изтърпяващият в старозагорския затвор 15-годишна присъда, издадена от съда в Милано приближеният на  кокаиновия бос Евелин Банев - Брендо, хасковлия Тинко Гарев се размина с помиловане и намаляване на наказанието след като апелативния съд в Пловдив потвърди със свое решение определението на Окръжен съд – Стара Загора.

Миланският териториален съд е признал 47-годишния Гарев за виновен в участие на организирана престъпна група и трафик на наркотични вещества. Видно от приложения по делото препис на италианската присъда хасковлията е съпричастен с трафика на огромни количества кокаин /близо 6 тона/, които са били спипани в териториалните води на Португалия и Испания на 14 февруари 2007 година. Дрогата е била закупена от Венецуела, прекарана е била с кораб до крайбрежието на Канарските острови  и там е направен опит да бъде претоварена на яхта и две моторни лодки, като крайната цел на пратката е била Италия, но в този момент са пристигнали антимафиотите от спецоперацията „Кокаинови крале“.

На 11 юли 2012 г. Гарев е бил екстрадиран в Италия с европейска заповед за арест, за да бъде разгледано там наказателно производство срещу него. Тогава българската страна е поискала и получила от италианската писмени гаранции, че ако лицето бъде осъдено на наказание лишаване от свобода, ще бъде върнато да изтърпи присъдата си в България.

На 31 август м.г. Тинко Гарев е бил предаден на българските власти и приведен в затвора в Стара Загора. В Италия присъдата на хасковлията е била намалена с 450 дни, съобразно действащо там законодателство, че осъденият получава бонуси, ако полага труд в затвора и участва в различни видове обучения. Заради характера на престъпленията, за които подсъдимия е осъден на 15 години лишаване от свобода, Пловдивският апелативен съд е отхвърлил искането му за намаляне на наказанието и промяна на режима на изтърпяване от „строг“ в по-лек. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.