Дядо Николай благослови премиера за решението да не затваря църквите
2

Дядо Николай благослови премиера за решението да не затваря църквите

Пловдивският митрополит Николай благослови премиера Бойко Борисов и Националния щаб за решението им да не затварят църквите у нас по време на Великден.

„Когато чух по телевизията министър – председателят на България да казва: „За всичко имам воля, но не мога да затворя църквите“, се прекръстих и се разплаках. Да нямаш воля да затвориш църквите, когато за определени групи това очевидно е най-главната и основна цел на карантината, е израз на най-силната воля, която изобщо може да съществува. Този момент беше исторически“, каза дядо Николай. По думите му това решение на властите у нас ще остане в аналите на църковната история.

„Българският министър – председател г-н Бойко Борисов се изправи със смелост и с чиста православна вяра, за да защити православната църква. А църквата и държавата са се съчетали в най-пълна симфония, която не се е случвала в християнския свят от поне 1000 години насам. Благославям от цялата си душа министър-председателя Бойко Борисов, ръководството на Националния оперативен щаб за тяхната смелост и издръжливост и всички други мъже и жени от управляващия синклит на българската държава, които с делата си показаха, че не просто можем да имаме обща кауза, но и коя кауза може да бъде тя. Бог вижда всичко това и ще запази България. Убеден съм“, каза пловдивският митрополит.

Именно заради това решение на властите да не затварят църквите у нас, дядо Николай счита, че българската православна църква е на истинно вярващ православен Божи народ и няма проблем със страха. „Другаде храмовете бяха затворени с принудата на държавните власти. Българската държавна власт не сложи такъв грях на душата си. А напротив, направи точно обратното. Не знам, братя и сестри, колцина от вас вярват в чудеса? Но пред очите ни в последните 10 дни се извърши нещо, което днешните материалистични и атеистични времена може да се сравни с чудо“, каза в словото си владиката.

Той обвърза коронавирус епидемията с Дявола. „Тази година посрещаме светлото Христово възкресение в много необичайна ситуация. Дават ни се знаци. Вярващите хора, православният Божи народ разбира знаците и знае как те трябва да се тълкуват. В дните на тазгодишния велик пост Лукавият се нахвърли срещу църквата с невиждана ярост, използвайки някакъв вирус, чиято поява вероятно е следствие от човешка немарливост“, каза дядо Николай. По думите му пред полупразната църква Лукавият е поискал да се спре отслужването на литургии и да се затворят храмовете по Великден. Митрополит Николай обаче уточни, че не обвинява никой от тези, които в последните седмици са били станали изразители и проводници на идеи за затваряне на храмовете.

„Църквата и държавата показаха на българския народ, че трябва да сме единни, че не бива да се страхуваме и че трябва да имаме вяра в бога и в себе си. Това, ако имаме, всичко останало ще се нареди. Още веднъж ви казвам – стига вече с този страх. Животът е вяра, а вярата е единственото нещо, което осмисля и дава пълнота на нашия живот“, заяви в заключение дядо Николай.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.