Дядо Йоаникий се разгневи на скулптура в Бургас, изпрати остро писмо
2

Дядо Йоаникий се разгневи на скулптура в Бургас, изпрати остро писмо

Остро писмо с искане за демонтиране на все още официално не откритата скулптура, изобразяваща Боян Мага изпрати сливенският митрополит Йоаникий до кмета на Бургас Димитър Николов, областния управител Вълчо Чолаков и изпълнителния директор на пристанище „Бургас“ Диян Димов.

От текста, публикуван на сайта на сливенската света митрополия става ясно, че навършващият на 2 март 81- годишна възраст член на Светия Синод е възмутен от прославянето на личност, която не е фигура с национална, регионална или местна историческа значимост, дори бил „фигура от родната ни история с оскъдна, неясна биография, противоречив живот и съмнително достойнство. Той е символ на антидържавното, антиправославното и антицърковното мислене. Затова и някои го обявяват за един от родоначалниците на богомилството, което също се стреми да премахне държавността, Православието и Църквата в България. Неслучайно богомилската ерес е осъдена от българската държава и Църква на Бориловия събор през 1211 г. в град Търново.“

В писмото си дядо Йоаникий подчертава: „Категорично заявяваме, че скулптурата на Боян Мага не въздейства положително върху възпитанието на подрастващите поколения, не облагородява духа на бургаското население, нито привлича Божията благодатна закрила над жителите на града и пристанището му.“

„Поради това, че въпросната статуя е провокация към естетическата среда и престижа на град Бургас, към държавността, а също е и поругаване над православната светост, настояваме да бъде анулирано предстоящото официално откриване на скулптурата на Боян Мага и тя да бъде демонтирана, без да се поставя на публични места в нашата епархия“, казва още митрополитът.

4-метровата фигура на спорния Боян/Венеамин/  Мага е изработена от бронз и е дело на скулптура Георги Андонов. Според историците той е син на цар Симеон Велики. Според проф. Дамян Попхристов Боян Мъдрецът е посещавал и най-големия окултен център за времето си - в Сирия, където са получили посвещение много видни учители, като апостол Павел, а доста по-късно и Кристиян Розенкройц. От общинската администрация в Бургас отричат да са издавали разрешение за монтиране на фигурата, теренът бил държавен.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.