Дизайнерът Алберто Веделаго: Хората не се поглеждат обективно в огледалото

Дизайнерът Алберто Веделаго: Хората не се поглеждат обективно в огледалото

България има огромен потенциал, защото има хилядолетна история и нация с морални ценности

В тъмносин костюм един мъж може да направи впечатление и на английската кралица, казва в интервю пред "Монитор" италианският дизайнер Алберто Веделаго.

- Г-н Веделаго, кога се влюбихте в модата и разбрахте, че именно това е вашето призвание?

- Както често се случва, най-важните неща в живота се случват случайно... Точно така се случи и при мен. В началото на моя професионален път имах късмета да започна да работя за една от най-важните италиански компании в сферата на мъжката мода. Изведнъж се озовах в свят, който не познавах, изтъкан от култура, занаятчийски традиции и страшно много професионални тайни и тънкости. Останах впечатлен до такава степен, че прекарах в този свят повече от 25 години от живота ми.

- Защо решихте да се насочихте в тази посока?

- Просто бях очарован от това, до което се бях докоснал. Да наблюдавам с какво внимание и с каква шивашка техника се изработваха дрехите, една по една, беше напълно достатъчно да ме убеди, че именно това е моят път.

- Наричат Ви Маестро на елегантността. Как се роди това звание?

- Когато ме наричат „Маестро", винаги първоначално приемам с лека усмивка това, защото характерът ми по отношение на това ме прави по-резервиран. Но все пак, това е просто технически най-правилният термин дотолкова, доколкото съм единствения създател на костюми, който в процеса на работа с клиенти обръща много сериозно внимание на културата на елегантността. Вярвам дълбоко, че да се набляга и на този културен аспект е изключително важна мисия, тъй като според мен, ако не се изяснява в детайли какво точно е костюмът, ушит по поръчка, човек рискува да приема мълчаливо избора, наложен от другите и на другите. Това е и което прави модата.

- Защо за Вас е важно да правите дрехите според характера на Вашите клиенти?

- Когато след 25 години учене и работа достигнах до момента, в който да познавам тайните на ушития по поръчка костюм, си дадох сметка, че в моята сфера се мисли единствено за физическите мерки – размер, талия и други. Но всички ние не сме еднакви! Можем да вземем за пример двама близнаци, физически идентични, но със сигурност има нещо, което ги отличава един от друг: личността. Затова реших да измисля метод, който за първи път в историята на шивашкия занаят обръща внимание на един нов елемент – „мерките на личността”. Аз взимам и тези мерки на всеки мой клиент и по този начин им правя костюми, които са наистина по поръчка и по размер.

- Кое във Вашата работа Ви удовлетворява най-много?

- Няма по-голямо удовлетворение от това клиентите да ми разкажат как дрехите, които съм им направил, са им помогнали да бъдат по-уверени в себе си, да се чувстват по-добре и това да им донесе повече успех в личния и професионален живот.

- Имате 10 златни съвета за мъжкия стил. Кой все пак е най-важен за изпълнение според Вас?

- Да бъдем строги и обективни към собствения си гардероб и да разберем, когато е дошъл моментът да изхвърлим старите дрехи от него. Често хората са привързани към дрехите си, които са може би с отлично качество, но не си дават сметка, че тези костюми вече са отминали, отживели от естетическа гледна точка, а също и от гледна точка на начина, по който стоят, след като са били носени. Когато ги облечем, те самите изглеждат стари и износени. Достатъчно е да се замислим за дължината на сакото, която днес е с поне 15 см по-къса в сравнение с преди, или за кройките, които днес са много по-различни. Проблемът е, че хората не се поглеждат обективно в огледалото. Това е най-основният момент в лекциите ми по елегантност. Единствено преодолявайки тази умствена бариера, можем напълно да се възползваме от предимствата, които елегантността предлага, започвайки със самочувствието преди всичко.

- Често идвате в България. Какво е мнението Ви за нашата страна?

- България е страна, която заобичах от първия ден, в който стъпих тук. Спомням си Италия от 60-те години на миналия век, когато, въпреки икономическите трудности, имаше огромно желание за работа, за учене и прогрес. Днес, когато имам късмета да пътувам по цял свят, мога смело да заявя, че България има огромен потенциал, защото има хилядолетната си история назад във времето, религиозна култура и нация, която все още има морални ценности, които на много други места са изгубени.

- А какво е мнението Ви за световната мъжка мода? На актуалните Седмици на мъжката мода бяха представени доста колоритни предложения – дрехи за бременни мъже, найлонови костюми, чантички, основно в розовата гама. Според Вас това ли е правилната посока?

- Ще отговоря с една фраза на Коко Шанел, която според мен е най-големият гений в света на елегантността: „Модата преминава. Стилът остава". И ето, затова и аз се занимавам именно със стил.

- Ако приемем, че малката черна рокля е задължително попълнение в гардероба на една жена, то какво трябва да притежава всеки мъж?

- При мъжете това е да имат готов винаги един тъмносин костюм от чиста вълна, направен по поръчка за тях, бяла риза от чист памук и тъмна вратовръзка, но не много широка. Облечен така, мъжът може да се срещне с когото и да е, дори и с английската кралица, без да направи лошо впечатление.

Визитка:

Алберто Веделаго е италиански дизайнер и стилист.

Той има 30 години опит на международната модна сцена.

Започнал е своята дейност като мениджър във Forall Group , към която принадлежи прочутият бранд Pal Zileri.

Kоординирал e процесите на изработка, стилизиране и маркетинг, и е управлявал над 150 магазина на марката цял свят.

Той основава свой лебъл – Accademya.

 

Италианският дизайнер Алберто Веделаго е известен като Маестрото на елегантността, тъй като създава индивидуален стил за всеки мъж. Той определя себе си като Personalitailor – шивач на личността. При персоналното създаване на дрехата Веделаго се съобразява с личността, характера и вътрешния свят на човека, не само с физическите му размери. Маестрото е приел за своя лична мисия популяризирането на италианската философия за елегантност. Той преподава урок по добър вкус на мъжете от различни точки на света, включително и в България. Веднъж месечно Веделаго идва в ателието си в София, за да предава и споделя своя опит чрез лични срещи и лекции.

 

Десет златни съвета за мъжкия стил от маестро Веделаго:

  • Обучавайте се в културата на елегантността.
  • Открийте своя индивидуален стил.
  • Създайте свой персонален гардероб.
  • Елементите в гардероба трябва да се съчетават добре.
  • Важно е да разпознаваме качеството.
  • Костюмът не е дреха само за работа.
  • Имайте предвид модерната визия.
  • Обличайте се адекватно за различните ситуации.
  • Избирайте внимателно аксесоарите.
  • Определете бюджет за дрехи и спестете пари.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

НАЙ-ГЛЕДАНИ