Дизайнерка с колекция обици от буквите в глаголицата
3

Дизайнерка с колекция обици от буквите в глаголицата

По случай Деня на българската просвета и култура и славянската писменост дизайнерката Веселина Гекова създаде ювелирна колекция „Глаголица“. Сребърните обеци с обработени кристали представят буквите от свещената славянска азбука и предават кода, завещан от светите братя Кирил и Методий в нашето съвремие.

Глаголицата е най-голямото нематериално българско богатство. Това е първата старославянска писменост, създадена през IX век от двамата братя равноапостоли св. св. Кирил и Методий, обявени от папа Йоан Павел II за покровители на Европа. Глаголицата се е използвала до XVI век от всички славяни, като в Хърватия продължава да се използва до XIX век. Тази азбука е основата на над 70 езика, които днес се говорят от над 300 милиона души. Названието „глаголица“ идва от думата глаголъ, което значи „изричам дума“. Такова е и названието на буквата Г. Тъй като „глаголати“ означава „говоря“, глаголицата поетично е наричана „знаците, които говорят“, твърди изследователката на глаголицата Александра Делова.

Колекцията на може да се види, за да откриете своята буква, на https://www.vessygekovajewels.com/collections/the-glagolica-collection и страницата Vessy Gekova Jewels във Фейсбук.

Красивата брюнетка се дипломира първо в лондонския университет „Метрополитън“, след което придобива двойна бакалавърска степен по специалностите „Стъкло, керамика и порцелан“ и „Живопис и стенопис“ в Нов български университет, а накрая усъвършенства уменията си по дизайн на стъклото в Чешката академия на изкуствата в Прага и Злин, както и в университета „Томас Бата“. В Чехия българката опознава работата на прословутите майстори на бохемски кристал, чийто умения се предават от поколение на поколение от дълбокото Средновековие, и има късмета да попадне на преподавател като известния Константин Вълчев, признат не само у нас и във втората си родина, но и отвъд Океана. Именно той я посвещава в начина, по който един творец трябва да мисли, за да проектира и изработва обекти от стъкло. Още с първото си студентско начинание в НБУ Веси се „вписва“ в място, посещавано от хиляди. Възпитаниците на университета се включват в подмяната на прозорците и създаването на чисто нови дизайнерски витражи за храм-паметник „Александър Невски“. В продължение на 2 години момичето представя проекти, които одобрява лично патриарх Неофит. Сега витражът на Веси Гекова, който е над 3 метра висок и съдържа повече от 200 отделно изработени парченца, краси центъра на южната страна на „Александър Невски“. Гекова е автор и на бронзова статуетка на покровителката на столицата света София.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.