Диви патици са се самонастанили в ограждението за техните бъдещи посестрими в строящия се все още зоопарк в Пловдив. Пернатите дори са си свили гнезда и са снесли яйца, които в момента мътят. Напролет се очаква първото поколение в новата зоологическа градина да се излюпи. Това стана ясно по време на инспекция на зоопарка, която направиха кметовете на Пловдив Иван Тотев и на район „Западен” Димитър Колев.

„Идеята на зоопарка бе да е възможно най-близо до природата, а животните да се чувстват добре в хабитатите си. Доказателство за това е и семейство диви зеленоглави патици, които сами са се заселили в пространството, предназначено за водоплаващи птици и живеят вече няколко месеца там. Очакваме скоро да имат и потомство”, каза градоначалникът на Пловдив. По думите му очакванията са най-после Пловдив да има хубав зоопарк, който да се превърне в любимо място за децата и техните родители. Тотев уточни, че строителите са се опитали да запазят максимално много на брой дървета, като проектът е бил дори преправен. Целта е била съществуващите здрави дървесни видове да бъдат опазени, били засадени и нови.

Площта на новия зоопарк е 4 пъти по-голяма от стария. Премахнати са старите малки клетки и сега за животните има по-големи пространства. „Надяваме се децата да видят и да се запознаят с различни видове животни – с техните навици, нужди в среда по-близка до естествената. В проекта за залесяване в район „Западен“ сме предвидили и зелено училище, за да може децата да обикнат още повече природата и да я пазят”, каза още кметът на Пловдив.

В момента в зоопарка има 10 броя маймуни, които останаха в клетките си по време на целия ремонт. Те също имат потомство, стана ясно по време на инспекцията. „Предстои да дойдат три нови мечки, от зоопарка в Ловеч ще вземем 7 маймуни, от Стара Загора - 5 броя елен лопатар, 6 муфлона, от София – гълъби, зеленоглави патици, 8 броя камерунски кози, 2 броя декоративни патици от вида „Мандарина“, 3 пауна и турска патица. От други зоопаркове ще вземем фазани, сърни, антилопи, чакал, патагонска мара и виетнамски прасета. За по-екзотичните животни преговаряме с развъдник от Словения. До края на годината постепенно ще напълним зоопарка с всички животни според проекта”, обясни още Иван Тотев.

Той обеща да внесе предложение на предстояща сесия входът за зоопарка до края на 2019г. да бъде безплатен. След това ще се мисли какви още интересни животни да бъдат докарани, както и дали да се направи по-голям аквариум. Предстои издаване на акт 11 и строителят да продължи своята работа. В рамките на 27 дни обектът може да бъде завършен според направените предписания за подсилени огради на клетките на мечките и бизоните. Паралелно се това се събира и документацията, необходима за издаване на акт 16.

 

По темата: зоопарк
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Дефектни болтове откъснали крилото на самолета над стадиона в Оризари

Дефектни или стари болтове са възможната причина полукрилото на винтомоторния самолет от клас „Лека авиация” да се откъсне по време на полет над стадиона в пловдивското село Оризари. Това е една от основните версии на разследващите за техническа неизправност на машината, научи Агенция Монитор.

Бункер срещу бомби спасява парк

Бункерът срещу бомби в парка зад хотел „Санкт Петербург” в Пловдив е бил на 9-и пехотен полк. Подземното съоръжение не е било част от апорта на общински имоти по време на панаирната сделка през 2006г. Въпреки че в момента бомбоубежището е занемарено, продължава да е собственост или на община Пловдив, или на държавата. В това е категоричен председателят на Инициативния комитет (ИК) на протестиращите срещу застрояването на парка Асен Костов, който вчера е получил документи за подземното съоръжение от Държавния военноисторически архив във Велико Търново.

Загиналият пилот с транспортна фирма, пасажерът му на 18 г. обичал авиацията (ОБЗОР)

Двуместен винтомоторен самолет от клас „Леки летателни апарати” се разби край стадиона в пловдивското село Оризари до река Марица в съботната утрин след откъсване на крилото по време на полет. При авиоинцидента загинаха пилотът Стефан Василски на 45 г. и пасажерът му Валентин Аламански на 18 г.