Дискриминиран ли е онкоболният лекар, който не успя да стане асистент в Медицинския университет в София?. Вижте гледните точки на самия Радислав Наков и декана на Медицинския факултет при МУ-София проф. Иван Митов:

Д-р Радислав Наков, гастроентеролог:

За втори път кандидатствах за

асистент, пак имаше нарушения


Ще подам жалба в Комисията по дискриминация до края на седмицата, тъй като все още съм в болницата на лечение. Всъщност ще подам жалби до Медицинския университет още за спиране на кариерно развитие и до Министерството на образованието за нарушения по време на изпита. По време на него бе нарушена анонимността. Комисията не би трябвало да знае кое име стои зад всяка работа, докато не бъдат обявени резултатите и видени номерата на кандидатите. Един обаче, който спечели мястото за асистент, беше извикан преди това от комисията, за да разчете част от работата. Това е явно нарушение, защото стана, преди да бъдат обявени резултатите и разкрити номерата ни. Стига да е възможно, ще поискам преразглеждане на работите. С адвокатите ще помислим и дали да заведем съдебно дело, но това ще решим по-късно. В момента искам да бъде показана една несправедливост. Много хора ми оказаха подкрепа, случаят получи широк отглас в медийното пространство, а това за мен е една голяма морална победа. Аз се радвам, че една несправедливост бе разкрита. Дори да обявят конкурс, няма да се явя отново. Не мога да си представя, че същата комисия ще ме изпитва. Дори да ме изпитват на собствената ми биография, тези хора пак ще кажат, че не съм добре подготвен. Те просто не искат да работят с мен като асистент. Да се явя пак, все едно да отида на самоубийство. През януари 2018 г. пак се явих на конкурс за асистент. И тогава имаше нарушения. Премълчах ги, защото бях помолен от шефа на катедрата проф. Владимиров.

 


Проф. Иван Митов, декан на Медицинския факултет при МУ-София:

Не мога да приема, че ниската

му оценка е заради болестта


Конкурсът за три асистентски места е проведен. Явиха се 4-ма кандидати, единият се отказа в началото на изпита, другите 3-ма продължиха писмения изпит. И тримата са колеги от Катедрата по гастроентерология. Работите на двама от кандидатите са оценени за под 4,50, което не им позволява да се явят на устен изпит. Тоест, те са познати на колегите в комисията. Единият е д-р Радислав Наков. Изпитът е анонимен. Тъй като до устния изпит е допуснат само един от кандидатите, а катедрата се нуждае от асистенти, следва отново да пуснем конкурс.

Аз познавам д-р Наков отдавна, беше активен още като студент в Асоциацията на медицинските дружества. Имам много добри впечатления от него и съм учуден защо са го оценили така. Това е негово второ явяване за асистентско място. Предишното беше преди година, преди да бъде диагностицирано заболяването му. И тогава не е избран за асистент. Не мога да приема, че неговата писмена работа е оценена ниско, защото е болен. Ние сме лекари и това е изключено. Д-р Наков обаче смята, че е дискриминиран по този показател и има право да си търси правата.

Единственото, което можем да направим, е да отворим работите отново, да бъдат прегледани отново и да се види защо са оценени така. Все пак в комисията влизат трима уважавани професори от катедрата. Д-р Наков не е подал до момента искане за преразглеждане на работата му, не е депозирал и жалба, а направо тръгва по медиите, което никак не е добре за Медицинския университет.

Повтарям, той има качества. Смятам, че в бъдеще, когато бъде отново обявен конкурс, нещата ще тръгнат успешно за него.


 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Промоциите - цунами за джоба

Модата на Черния петък вече не е новост и у нас. Отвъд Океана тя обикновено се проявява като диво пазаруване почти на каквото и да е, само да е на промоция. Сериозно погледнато обаче, там потребителите отдавна имат изградена култура на покупки на редовна стока на намалени цени и си правят добре сметката.

Митове и истини за недействителния вот

Темата за недействителните гласове, подадени на избори и референдуми, е важна както за България, така и за демократичните държави по света. Нещо повече, големият брой такива гласове дава основание както за съмнение в изборните резултати, така и за тяхното оспорване от страна на изгубилите изборите партии, коалиции и кандидати. Затова е важно да знаем каква е истината по този много съществен за демокрацията и за нейните основни механизми въпрос.

А гаражните клетки кога?

Съоръженията за паркиране да бъдат вкарани в регистър. Така инвеститорите няма да могат да ги представят като налични при старта на строителството и после да ги демонтират и продадат на друг, който също да си декларира несъществуващ брой паркоместа.