0

М ладият български диригент Любомир Денев-син се завърна с награда от участието си в конкурс в Лос Анджелис, организиран от музикалния департамент на Glendale Community College.

Младият български диригент Любомир Денев-син се завърна с награда от участието си в конкурс в Лос Анджелис, организиран от музикалния департамент на Glendale Community College.

В Щатите сънародникът ни заминава в началото на август след изпращане на свой видеозапис, като кандидатите за участие в самото състезание и уъркшопа достигат до над 100. Едва 20 от тях продължават напред, сред които е и Денев-син. Успешните му стъпки в Ел Ей продължават и той не само стига до финалния кръг, но и се оказва любимец на оркестъра, с който работят участниците по време на диригентския конкурс. „Щастлив съм, че бях избран на първо място от оркестъра“, казва родният диригент. Именно според мнението на музикантите се избира кои участници да бъдат допуснати до последния кръг, а обявяването на самите награди остава за журито в състав Нийл Томсън (главен диригент на филхармонията на Гояс в Бразилия), Скот Уис (шеф на катедрата по дирижиране в Glendale Community College) и Нове Дейпалан (организатор на конкурса).

„Журито избираше какво ще работим следващия ден. Обикновено получавахме информацията по мейл късно през нощта, вероятно за да нямаме толкова много време да се подготвим“, разказва Денев-син. За финалния кръг той се заема със Симфония №2 от Брамс, първа част, като признава, че предизвикателството е било голямо. „В тази част може да се покаже комбинация от мануална техника, прецизен избор на темпа и преходи между отделните секции в произведението, защото там си личи какъв избор е направил диригентът, какво музикантско мислене има“, добавя още той.