Диригентът Евън-Алексис Крист: „Електра“ в Софийската опера е като един невероятен рокендрол
4

Диригентът Евън-Алексис Крист: „Електра“ в Софийската опера е като един невероятен рокендрол

Следващите представления са на 26 и 29 ноември, 1 и 6 декември

След магнум опуса на Рихард Вагнер „Пръстенът на нибелунга“ Софийската опера и балет за пръв път в България предлага на своята публика операта „Електра“ от Рихард Щраус. Световноизвестният американски диригент Евън-Алексис Крист, под чиято палка минаха премиерните представления, кани отново на спектакъла ценителите на оперното изкуство: „Добре дошли, много ще се радваме да ви видим на 26 и 29 ноември, на 1 и 6 декември – няма да съжалявате!“, казва маестрото.

Какво предизвикателство е това заглавие за неговото музикално сътворяване – изключително само с енергията на български артисти, оркестър и всички служби на един театър? Диригентът Евън-Алексис Крист споделя за работата си над „Електра“ с оркестъра и артистите на Софийската опера:

„Рихард Щраус е представител на модернизма. Той се е срещал с Рихард Вагнер, баща му е свирил на премиерата на "Парсифал" в Байройт малко преди смъртта на Вагнер, а Рихард Щраус е бил сред публиката. Човекът Рихард Вагнер не му харесвал, но бил във възторг от музиката. Баща му не е искал той да продължи да се развива в традицията на Вагнер, но

Рихард Щраус бил запленен от този невероятен, модерен начин за представяне на операта

Като си помисли човек, че това е написано през 1908 г.! И виждате колко модерно звучи.

Тази опера в много отношения представлява напълно нова музика. За онова време „Електра“ е, да кажем, един невероятен рокендрол, тя просто взема ума на слушателя. Има бързи тонове, една от най-трудните партитури от всичките 59 опери, които съм дирижирал досега, включително "Пръстенът..." и т.н. Оркестърът изпълнява невероятно бързи ноти, певците пеят понякога много тонално, например в ми диез мажор, което е нормално, но понякога съвсем дори не е тонално балансирано. Понякога пеят като че ли са от някакъв друг свят. И когато всичко това се събере заедно с тази страхотна история – това е нещо като да вземеш Вагнер, който вече сам по себе си е възхитителен, и да го изведеш на едно друго равнище.

„Електра“ е предизвикателство. Предизвикателство е да вдъхнеш живот на цялата тази история. Музиката е толкова добре написана от Рихард Щраус, че е много трудно дори просто всеки да изпълни онова, което е написано в партитурата. И в допълнение на това – тази невероятна история, тук е трудността. Да предадеш тази енергия в течение на час и 45 минути, за да се получи това изключително, вълнуващо представление.

От първия ден, откакто съм тук, в Софийската опера, певците са изключително добре подготвени, така че нямаше какво толкова да ги подготвям, може би някои малки детайли, може би фразирането, темпото. Но като цяло, нещата си бяха готови от самото начало, още като пристигнах.

Екипът тук е превъзходен, много професионален, на много високо ниво

Оркестърът също е много подготвен. Но, разбира се, независимо от това, понеже музиката е толкова сложна, тя се овладява стъпка по стъпка, напредва се бавно, нещата се изграждат нагоре, хората трябва да имат възможност да разберат творбата. Работата е много интензивна, но е чудесно, че всички тук са много запалени, така го усещам, да постигнат страхотен резултат. Така че е много вълнуващо. Наистина усещам, че всички ме следват и всички работим за общата цел.

Режисурата много ми харесва. Г-н Карталов има прекрасни идеи по отношение на тази опера, но и за много други неща, например представяне на опера на различни локации.

Това е наистина водещ театър в Европа.

Много съм зает с партитурата, но има превъзходно движение по сцената с елементи на танц, впечатляващ дизайн на Свен Йонке, забележителен мизансцен. И също така той успява да вдъхне живот на този невероятен текст. Наистина прилича на драматичен театър, само че поставено с музика. И това е точно каквото Рихард Щраус е искал да постигне. Смятам, че г-н Карталов се е справил възхитително. Огромно удоволствие е да има човек възможността да акомпанира на неговата работа.

Най-напред, това е нещо феноменално. Доколкото знам, ние сме може би

единственият оперен театър в момента в света, който поставя такава голяма продукция

Всички други в момента редуцират дейността си. Ние наистина поставяме, при това със зачитане на хигиенните изисквания, една от големите опери.

Всички говорят за COVID-19 и това е разбираемо, но човек забравя, че когато си стои вкъщи, с всички психологически въздействия и други неща, които се случват – има много начини да си създадеш здравословни проблеми. И едно от нещата, които помагат, дават кураж, подкрепят духа, е заниманието с изкуство. Ние тук поставяме едно велико произведение на изкуството и се надяваме, че ще дадем вдъхновение на хората, които дойдат. Правим каквото можем, за да спазваме правилата, защото осъзнаваме, че това е много важно. Иначе няма да имаме възможност да свирим. А искаме да свирим!“, категоричен е маестро Евън-Алексис Крист.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.