Диригентка победи карантината, събра хор за виртуална репетиция
6

Диригентка победи карантината, събра хор за виртуална репетиция

Всеки хорист ще разучи и запише партията си виртуално, софтуер ще събере хоровото изпълнение

Концерт в София за Томина неделя, участие в хоров фестивал в Благоевград, концерти пред родна публика в Шумен – хор „Бодра песен“ се готви за годишния си календар още от есента. Всички ангажименти обаче отпадат заради пандемията COVID-19, хористите са затворени по домовете си, репетиции няма, няма и ясен хоризонт за следващи изяви.

Въпреки това диригентът и художествен ръководител на „Бодра песен“ Деница Узунова победи карантината и събра хористите на виртуална репетиция. Ако всичко върви по план, скоро формацията трябва да е готова с премиерно изпълнение на четиригласната хорова творба „Сърцето й остана наше“ на Александър Владигеров по текст на Дора Габе.

#day15quarantine The happiest. Най-щастливият - среща с "Бодра песен“. Това  написа на стената си след съботната „обща репетиция“ диригентката.  Подготовката за „атаката“ на коронавируса започнала 10 дни по-рано, когато Деница уточнила с родители и деца бъдещата работа. „Здравейте, уважаеми родители, надявам се, че всички вкъщи сте здрави и се пазите. Ситуацията ни принуждава да търсим нови пътища за осъществяване на нашата дейност и от няколко дни подготвям работа за децата.“

За да може да продължат репетициите, макар и виртуално, ръководителката на хора с помощта на сина си подготвила за всеки хорист видеофайл с нотите и изсвирена и изпята негова партия, както и аудиофайл с партията, но вече изпята и с клавирен съпровод, за да може да се ориентира в темпото, динамиката, щриха и фразирането на произведението. Задачата на всеки хорист била съвестно да разучи своята партия, след това да я пее в съпровод на пиано, а когато е готов да направи аудиозапис със слушалки, така че да се чува само гласът.

Идеята на проекта е да се съберат всички гласове и партии и при добро изпълнение да бъдат свързани с помощта на софтуер и да прозвучи песента хорово. Тук Деница Узунова ще разчита на помощта на своя син Момчил, който в миналото също беше хорист в „Бодра песен“.

Интересно е произведението, което разучава хорът. Преди две седмици диригентката Деница Узунова качи на стената си свое изпълнение на пиано на „Сърцето й остана наше“ и разказа историята на творбата. „Тази песен ме плени преди цели 32 години, когато бях сред публиката на юбилейния концерт на хор „Бодра песен“. – разказва Деница. Тогава била ученичка и просто слушател. След време и през годините много молила диригентката на хора проф. Венета Вичева да направят песента със следващите състави, но се оказало че произведението е в известен смисъл „дамгосано“. Александър Владигеров посветил песента на покойната Людмила Живкова.

Текстът на Дора Габе пък гласи:
Бяла птичка прелетя и кацна на земята.
От кой невидим свят се появи?
Приказка ли е тя за нашите деца, или за цялата земя?
Какво в живота я изплаши, че толкоз рано отлетя?
Сърцето й остана вечно наше.

Деница Узунова се надява произведението да влезе в репертоара на хора през следващия сезон, а според бивши хористи и музикални дейци новото допълнително послание, което се съдържа в текста, понесен от мелодията, е почит към покойната диригентка и основателка на хор „Бодра песен“ проф. Венета Вичева.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.