0

Д иректорката на Националното музикално училище „Любомир Пипков“ Столина Добрева удържа морална победа в името на принципа, че правилата трябва да важат еднакво за всички. „Срещнахме се с министър Боил Банов и разговорът ни премина в спокоен и конструктивен тон. Не ми поиска оставката и аз не я подадох“, каза за „Монитор“ Столина Добрева.

Директорката на Националното музикално училище „Любомир Пипков“ Столина Добрева удържа морална победа в името на принципа, че правилата трябва да важат еднакво за всички. „Срещнахме се с министър Боил Банов и разговорът ни премина в спокоен и конструктивен тон. Не ми поиска оставката и аз не я подадох“, каза за „Монитор“ Столина Добрева.

Повод за срещата й с министъра на културата беше поисканата от него в събота във Фейсбук оставка за отказа й да назначи на преподавателско място в училището оперната прима Дарина Такова без конкурс. „Когато обясних на г-жа Такова, че вече е обявен конкурс, тя

така и не си подаде документите

Моето мнение е, че тя наистина не би трябвало да минава през такава процедура, която се отнася само до заемането на щатно място. За творец от нейния ранг смятам, че преподаването по друг вариант, например под формата на лекторски или майсторски класове, би било много по-подходящо. Щатните позиции са свързани с много допълнителни ангажименти, които за един голям артист биха били напразна загуба на време“, обясни Добрева позицията си, която е защитила и пред министъра, и по-рано е предложила на самата Такова.

Педагожката бе категорична, че ще потърси отново среща с известното сопрано, за да намерят най-добрия начин за включването й в преподавателския екип на Музикалното училище. „Чух, че г-жа Такова е казала, че дори и да я поканя, тя нямало да стъпи тук. Аз обаче ще потърся начин и форма да постигнем съгласие. Надявам се да приеме и да не е обидена“, каза Добрева. Пред „Монитор“ тя сподели, че е получила голяма подкрепа от семейството си и своите колеги в тези дни, когато в социалните мрежи се разрази бурна дискусия дали световно признатите имена в изкуството трябва да се ползват със специални предимства, или всички трябва да имат равни условия за изява в подобен конкурс. „С министър Банов бяхме на едно мнение, че случаят може би е добър

повод за широка дискусия в обществото

как да се променят правилата по отношение на заслужилите творци, така че всеки казус да не е сам за себе си. Това трябва да се реши на държавно ниво“, коментира Столина Добрева. Боил Банов е обещал да провери правилниците на всички училища по изкуствата под шапката на МК и ако има нужда, да бъде добавена процедура за приемането на доказани имена за преподаватели.

От пресцентъра на Министерството на културата уточниха, че разговорът между Боил Банов и директорката на Музикалното училище е продължил около половин час и акцентът е бил градивен – как да бъдат привличани големите имена да предават безценния си опит на младите без излишни административни пречки. Министър Банов е изтъкнал, че неговата първоначална реакция е била морален акт в посока да не бъдат игнорирани и дискриминирани изтъкнати артисти само защото са претърпели инцидент. Дарина Такова преди 13 години преживя неуспешна операция на гласните струни, която прекъсна богатата й международна кариера. Банов е припомнил, че Столина Добрева е избрана за директор на НМУ „Л. Пипков“ по време на неговия мандат и той високо цени качествата й (тя е изтъкнат преподавател по класическа китара и камерна музика).

Преди срещата между Банов и Добрева ученици и преподаватели от Музикалното символично протестираха пред МК в подкрепа на своята директорка. Те са изтъкнали пред министъра, че уважават професионалните и творческите постижения на Дарина Такова, но правилата са създадени, за да се спазват.