Директорите на училищата и детските градини ще избират сами доставчиците по схемите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“. Това реши правителството вчера, като прие измененията в наредбата, която регламентира условията и реда за прилагането им. С тях отпада и служебният избор на доставчици.

Училищните директори ще трябва да избират между поне три различни оферти. Една от тях трябва да бъде от производител на плодове и зеленчуци или мляко и млечни продукти. Офертите за избор на доставчици трябва да бъдат публикувани от учебните заведения на интернет страницата им, а когато съответното училище няма собствен сайт, то се публикува на страницата на съответната община. Там задължително се посочва колко деца се обучават в учебното заведение и за какъв период ще се извършват доставките.

След изтичане на срока за подаване на оферти назначена от директора комисия ги разглежда и отсява предложенията на кандидатите. След това директорът избира заявител по двете схеми и обявява решението си на интернет страницата. При постановен отказ за одобрение на доставчик от Държавен фонд „Земеделие“ директорът може да обяви нова процедура за набиране на предложения.

С промените ще се постигне подобряване на хранителните навици на децата и учениците чрез повишаване консумацията на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти при спазване на здравните изисквания, включително и чрез разнообразие на доставяните продукти и повишаване на ефективността на прилагане на схемата, обясниха от пресслужбата на Министерски съвет.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

РИОСВ: Преустановено е замърсяването на река Марица

Преустановено е замърсяването на река Марица, информираха от пазарджишката Регионална инспекция за околна среда и води. Тази сутрин е извършено повторно пробонабиране от канализационните колектори и река Пишманка. Резултатите от пробите сочат, че замърсяването е преустановено. Показателите от Градски колектор-1  са: ХПК - 128 mg/l и неразтворени вещества – 209 mg/l, а от Градски колектор-2: ХПК - 49 mg/l и неразтворени вещества – 29 mg/l.

Студент от Пазарджик изчезна в София, издирва се

20-годишният Николай Митов от пазарджишкото село Сарая, който е студент втора година в Софийския университет“ Св. Кл. Охридски“, е изчезнал и се издирва, съобщиха негови приятели във Фейсбук. Те са силни притеснени и очакват да чуят добри новини, а снимката на момчето се споделя в различни профили в социалната мрежа с надеждата, че някой може да даде някаква информация за студента.