Директорите избират сами  доставчиците на плодове и мляко

Директорите избират сами доставчиците на плодове и мляко

Директорите на училищата и детските градини ще избират сами доставчиците по схемите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“. Това реши правителството вчера, като прие измененията в наредбата, която регламентира условията и реда за прилагането им. С тях отпада и служебният избор на доставчици.

Училищните директори ще трябва да избират между поне три различни оферти. Една от тях трябва да бъде от производител на плодове и зеленчуци или мляко и млечни продукти. Офертите за избор на доставчици трябва да бъдат публикувани от учебните заведения на интернет страницата им, а когато съответното училище няма собствен сайт, то се публикува на страницата на съответната община. Там задължително се посочва колко деца се обучават в учебното заведение и за какъв период ще се извършват доставките.

След изтичане на срока за подаване на оферти назначена от директора комисия ги разглежда и отсява предложенията на кандидатите. След това директорът избира заявител по двете схеми и обявява решението си на интернет страницата. При постановен отказ за одобрение на доставчик от Държавен фонд „Земеделие“ директорът може да обяви нова процедура за набиране на предложения.

С промените ще се постигне подобряване на хранителните навици на децата и учениците чрез повишаване консумацията на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти при спазване на здравните изисквания, включително и чрез разнообразие на доставяните продукти и повишаване на ефективността на прилагане на схемата, обясниха от пресслужбата на Министерски съвет.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.