0

Т естването на учениците да спре с отпадането на „зеления” сертификат в страната. Това предлага в писмо до образователния министър акад. Николай Денков и здравния министър проф. Асена Сербезова председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета на България и директор на 119-о СУ „Акад. Михаил Арнаудов”.

Тестването на учениците да спре с отпадането на „зеления” сертификат в страната. Това предлага в писмо до образователния министър акад. Николай Денков и здравния министър проф. Асена Сербезова председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета на България и директор на 119-о СУ „Акад. Михаил Арнаудов”.

Идеята на властите е от 20-и март „зеленият” сертификат да отпадне окончателно. Стаматов изразява подкрепата на съюза за това и предлага и тестването в училище да бъде преустановено от същия момент.

Причината е, че по думите му тази дейност в училище в изчерпана. „Успешното тестване на учениците през последните месеци спомогна за намаляване разпространението на вируса и изигра своята значима роля в запазването на здравето на обществото и в частност на образователната общност. Изключително силно намаляха положителните тестове от тестванията в училище. Родителите отговорно следят децата си и не ги изпращат на училище дори при най-малки противогрипни симптоми”, посочват Стаматов. Затова и от Управителния съвет на съюза изискват тестването в училище да отпадне.

Образователният министър акад. Николай Денков също заяви, че това е възможно, но крайното решение е на здравните власти.

С последната доставка на тестове е подсигурено тестването на учениците веднъж седмично до април.