0

Д иректорите и учителите няма да загубят правото да членуват в партии, ако бъдат приети предложените промените в Закона за предучилищно училищно образование, които целят да сложат край на политизацията на системата. Това стана ясно от думите на просветния министър акад. Николай Денков по време на дискусия в Народното събрание. 

Директорите и учителите няма да загубят правото да членуват в партии, ако бъдат приети предложените промените в Закона за предучилищно училищно образование, които целят да сложат край на политизацията на системата. Това стана ясно от думите на просветния министър акад. Николай Денков по време на дискусия в Народното събрание. 

„Отговорът на юристите е, че така предложените текстове са достатъчно съсредоточени и фокусирани в тяхната непосредствена дейност в образователната система. От никъде не следват ограничения за членуване в партии, не следват ограничения директори и учители да бъдат членове на общински съвети или различни представителни органи. Да не фантазираме неща, които ги няма в този законопроект“, заяви той с оглед на притесненията на част от депутатите, че правата на директори и учители ще бъдат ограничени.

Акад. Денков допълни, че ако се налага между първо и второ четене някои текстове ще бъдат прецизирани и посочи, че крайното решение на парламентарната образователна комисия е било, че този законопроект е необходим и дори е закъснял с няколко години. „Последните 3 години е пълно със сигнали и развиването на политическа дейност е станало правило, а не изключение. В Закона за предучилищно училищно образование нямаме забранителни режими, които да показват, че това не е допустимо“, каза още министърът.

Красимир Вълчев от ГЕРБ -СДС критикува, че с проекта се забранява налагането на политически доктрини, но не е обяснено какви. Той призова акад. Денков ако иска да деполитизира системата, да отправете сигнал към политическите структури да не кандруват политически. „Обръщам се към тази трибуна към всички партийни централи и към всички местни партийни власти. Ние трябва да деполитизираме тази система, която в момента не е такава. Вие сте я политизирали. Не правете реплики, защото сега трябва да се оправяме с проблемите, които са въвели“, отвърна на Вълчев акад. Денков.

Министърът обясни още, че в момента в МОН има и работна група, която работи заедно със социалните партньори по регламентиране по нов начин на изискванията за заемане на съответни длъжности, конкурси за учители, директори, началници на Регионалните управления по образование. „Ние няма да приключим с този законопроект. Има друга дейност, но тя ще отнеме от още няколко месеца, защото е комплекс от цял пакет от промени в Закона за предучилищно и училищно образование и затова ще бъде внесени отделно пред вас в Народното събрание“, категоричен бе акад. Денков.

По време на дискусията бившият образователен министър Красимир Вълчев предложи промените да обхванат и служителите в просветното ведомство. В отговор на това Мукаддес Налбант от ДПС, която бе зам.-министър на образованието и науката в правителството на Сергей Станишев от 2005-а до 2009-а, запита Вълчев дали има угризения на съвестта, че предлага и държавните служители на МОН да бъдат обхванати от промените. Тя обясни, че март 2010-а или 6 месеца, след като се е върнала на поста си като директор на дирекция „Координати и контрол на средства образование“, Вълчев като главен секретар на МОН и Милена Дамянова са извикали и са ѝ предложили експертна длъжност далече в периферията, за да не остане без работа. „Най-интересното беше, когато казаха двамата. Никой не оспорва вашите професионални качества. Решението е изцяло политическо“, заяви Налбант от трибуната. Тогава тя предлага да се разделят по взаимно съгласие. Вълчев бе категоричен, че не е вземал политическите решенията като главен секретар. „Вие сте били зам.-министър тогава. Не може да кажете, че сте били политически репресирана“, заяви той.

Поради края на работния ден на Народното събрание депутатите не гласуваха предложените промени.