Родители от Айтос със сигнал за дискриминация заради цени за бедни и богати в школския стол

Родители от Айтос със сигнал за дискриминация заради цени за бедни и богати в школския стол

Директорът на 119-о СОУ Диян Стаматов: Вариантът с две менюта за обяд не е практичен

Родители от айтоско училище подали сигнали за дискриминация, тъй като децата плащали различна цена за обяда в училищния стол. В СУ „Никола Вапцаров“ до края на миналата седмица всички малчуганите от 1-ви до 4-ти клас се хранели срещу 1 лев за купон, съобщи Нова. В петък родителите обаче разбират, че цената се променя на 2,04 лв. Това се отнася обаче само за децата с адресна регистрация в Айтос, докато за хлапета от околните селища обядът става безплатен.

Причина за това е, че според закона за предучилищно и училищно образование всяка година за малчуганите от селата се отпускат средства за безплатен транспорт, храна и възпитател. След реакцията на родителите ръководството на училището търси вариант за по-евтин обяд за всички деца.

Темата за два вида купони в училищния стол коментира и директорът на столичното 119-о СУ „Акад. Михаил Арнаудов” Диян Стаматов.Възможността родителите да избират между две менюта за обяд на малчуганите не е практична и създава суматоха, сподели той. В школото въвеждат двата варианта преди две седмици, но установяват, че реализацията им не е добре обмислена.

Стаматов разказа, че грамажът в менютата е според възрастта на децата, но имало по-ящни, които искали допълнително. За тях това е безплатно, но не и за фирмата. Поради тази причина правят предложение за две различни менюта – едното с по-голям грамаж. „Наблюдаваме странен казус – родителите поръчват в петък храна според техния вкус, но другата седмица децата искат това, което ядат останалите. Това показва, че вариантът с двете менюта не е обмислен практично и трудно се реализира“, заяви директорът. Стаматов даде за пример, че в стола предлагали мусака в едното меню и кебапчета в другото. Децата обаче отказвали да ядат своето, а искали чуждото. В столовата настанала суматоха, размяна на храна и допълнителна организация за учителите.

„Децата не правят разлика между по-евтина и по-скъпа храна, а в нейния вид и какво на момента им се яде“, коментира той. Разликата от 70 стотинки в двете менюта не е чувствителна, смята той. Според него е важно да се създаде хранителна култура у децата. „Те трябва да знаят, че това, което са купили родителите им или сами са си взели, трябва да бъде консумирано, а не изхвърлено“, каза още той. За Стаматов бъдещето на храненето е в това да няма отделни менюта, а хранителен щанд и децата да избират.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.