Директор събира „дарения“ от родителите чрез училищното настоятелство

Директор събира „дарения“ от родителите чрез училищното настоятелство

Директорката на столичната 59 детска градина „Елхица“ кара родителите да подписват декларации за „доброволни дарения“ към настоятелство на родители и общественици към забавачката. Това твърди майка на хлапе, подканена да подпомогне групата на детето си в списък от 9 точки.

Така, детската градина и настоятелството нарушават насоките на просветният министър Красимир Вълчев. В началото на годината той припомни, че детските градини и училищата нямат право да събират допълнителни средства от родителите на децата и учениците, които обучават. Настоятелствата също не могат да бъдат ползвани за събирането на допълнителни суми, тъй като набирането на средства под формата на дарения трябва да става при спазване на принципа за доброволност и лична воля на дарителя. „Вземането на решение от органите на настоятелството или от ръководството на училището за събиране на определена сума като дарение от всички родители не е в съответствие с доброволния характер на дарителството.”, подчертава министърът в свое писмо след старта на учебната година.

Това обаче не пречи родителите на столичната детска градина да бъдат принудени да попълват декларация с името и групата на детето си и да се съгласяват настоятелството да събира пари за най-различни материали и услуги. Еднократно ще трябва да се дават по 60 лв. за ясла, първа и втора група, а за трета и четвърта група по 30 лв. Те ще бъдат за закупуване на комплект образователни книжки за всяко дете, канцеларски пособия като копирна хартия и дидактически материали. Ежемесечно родителите пък трябва да дават и по 2 лв. за минерална или трапезна вода, както и по две вноски по 4 лв. за куклен театър. В декларацията обаче е посочено, че ако детето не отиде, се приспадат 5 лв. от следващото дарение. Образователни книжки за допълване на библиотечния фонд на всяка една група също ще бъдат закупувани с допълнителните средства. Родителите се съгласяват още да събират за застраховка на всички деца по списък за една учебна година. Те би трябвало да имат и нон стоп комуникация с учителите в забавачката, тъй като ще дават средства и за мобилните апарати за всяка група. Настоятелството иска да насърчи музикалните таланти, защото събира такса за участие в национален конкурс "Пиленце пее" и "Орфеева дарба" на вокална група "Елхица". За да пътуват легално пък ще се осигуряват средства за лицензиран транспорт при организирани изяви на децата извън градината.

Предвидени са и редица разходи, които не са свързани с децата – за поддръжка на техниката - подмяна на амортизирали мултимедии, интерактивни дъски и за такси за счетоводно обслужване на настоятелството, в т. ч. за подаване на данъчни декларации и банкови такси.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.