Директива пази от уволнение хора сигнализиращи за корупция

Директива пази от уволнение хора сигнализиращи за корупция

Хората подаващи сигнали за корупция няма може да бъдат уволнявани. Това предвижда проект на директива, въвеждаща тристепенна система за подаване на сигнали за нарушения. В нея е заложено да има предпазен механизъм за хората, подаващи сигналите - забрана уволнение, понижение, негативна атестация. Идеята са този проект стана ясна от министъра на правосъдието Цецка Цачева по време на Националният съвет по антикорупционни политики (НСАП), съобщиха от правителствената служба.

Съветът предложи и промени на устройствения правилник на Министерския съвет, а именно раздел с мерки за противодействие на корупцията да бъде вкаран към мотивите на законопроектите и в докладите на министрите. Също така в тях ще се посочва и дали предлаганите документи няма да създадат корупционен риск. „Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ), както и през изминалата година, ще дава също своята независима оценка в тази посока“, посочват от пресслужбата. През 2018 г. НСАП прие насоки за изготвяне на антикорупционни планове от министерствата и държавните агенции. С цел предвиждане на адекватни, а не формални антикорупционни мерки, плановете са подложени на последващ анализ от КПКОНПИ. Препоръките на Комисията пък ще бъдат изпратени на институциите за съобразяване с тях.

Под председателството на вицепремиера Екатерина Захариева НСАП прие и препоръка да бъдат фокусирани усилията за обучение на служителите, за изготвяне на антикорупционни планове от Института за публична администрация с участието на неправителствени организации, Главният инспекторат и Комисията. НСАП се обедини и за провеждане на повече кампании за нетърпимост срещу корупцията и за сигнализиране от гражданите.

Съветет при и отчет за изпъплнение на мерките, които не са приключили по Националната стратегия за превенция и противодействие на корупцията 2015 - 2020.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.