На церемония в кампоса „Скаптопара“ 197 бакалаври от 17 държави и 21 магистри по бизнес администрация за ръководни кадри получиха  дипломите си от Американския университет в Благоевград. Като гост на тържествената церемония на 25-ия випуск на частния американски  университет присъства  президентът Румен Радев, който приветства  дипломиращите се.

57% от завършващите тази година студенти са от България, а останалите идват от Албания, Грузия, Молдова, Русия, Виетнам и САЩ. И тази година най-много са завършилите  по специалността „Бизнес администрация“ (39%), следвани от „Журналистика и масови комуникации“ (13%), „Икономика“ (11%) и „Информационни системи“ (11%). 63% от всички завършващи висшето си образование са с 2 специалности, а всичките абсолвенти ще станат горди притежатели на 2 дипломи – американска и българска.

Почетен оратор на тазгодишната церемония беше Валдрин Лука, министър на икономическото развитие на Косово, който се дипломира в АУБ през 2005 г. със специалности „Икономика“ и „Информационни системи“. Сред гостите, които приветстваха випуска  бяха Иван Манев – председател на Настоятелството на АУБ, Дрейк Уейзърт – съветник по обществените въпроси при посолството на САЩ в България, както и най-дългогодишният президент на университета в 29-годишната му история Джулия Уоткинс, която го управлява от 1993 до 2003 г.

Пристигането в България на Джулия Уоткинс още миналия месец породи слухове, че е много вероятно тя отново да влезе в президентския кабинет, тъй като досегашния президент на АУБг Стивън Съливан изненадващо се отказа да е начело на университета,  година преди изтичане на мандата му. Тази вечер ще се проведе заседание на настоятелството на АУБг, на което ще бъде избран новия президент.

 Професор Минко Балкански, световноизвестен физик и приятел на АУБ, беше удостоен с почетното звание „Доктор хонорис кауза“. За първи път беше връчена и наградата на  Княгиня Мария Луиза за виден възпитаник на АУБ в сферата на лидерството и развитието на гражданското общество. Първият й получател е Елвин Гури, който завършва АУБ през 1996 г. с две специалности „Икономика” и „История”. Гури е изпълнителен директор на Empower Capital Fund и River Styxx Capital, бивш председател на управляващия борд, изпълнителен директор и съосновател на JetFinance International.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Нови два глигана с африканска чума отстреляха ловци в Благоевградско

Нови два глигана с африканска чума отстреляха ловци от Благоевградско. При изследване на проби от отстреляни диви свине в два ловностопански района- Селище и Бучино, е потвърдено наличие на вируса на АЧС, информираха от Югозападно държавно предпиятие в Благоевград.