Димитър Радев: Чакалнята на Еврозоната няма да промени валутния курс на лева към еврото

Димитър Радев: Чакалнята на Еврозоната няма да промени валутния курс на лева към еврото

Участието на българския лев в ERM II (т. Нар. Чакалня на Еврозоната – б.а.) не изисква промени в режима на фиксирания курс на валутния борд. Затова нямаме никакви притеснения за стабилността на валутния ни курс нито сега, нито за периода на участие в ERM II. Това каза управителят на Българска народна банка (БНБ) Димитър Радев по време на уебинар, организиран от Американската търговска камара в България (AmCham).

Радев напомни, че на 10 юли страните по споразумението за ERM се договориха да запазят сегашния валутен курс евро-лев, т.е. 1.95583, като централен курс на еврото спрямо българския лев. Освен това, въз основа на едностранен ангажимент на българските власти, страните в ERM се договориха България да запази своя режим на валутен борд, включващ нулев диапазон на колебание, през периода на участие в ERM II. Това сложи край на спекулациите, че валутният курс в условията на ERM ще е различен от фиксирания валутен курс, който е в сила в България повече от 23 години.

Банкер №1 посочи положителни последици от Валутно-курсовия механизъм. Една от тях е суап линията между Европейската централна банка (ЕЦБ) и БНБ. Според Радев суап линии с такива благоприятни условия се отпускат само на трите държави в ERM II – България, Хърватия и Дания. "Това представлява много силен сигнал към пазарите", каза още гуверньорът на БНБ. По-рано тази година пък емитирахме външен дълг за 5 млрд. лв., а инвеститорския интерес бе „безпрецедентен не само за България, но и за сегашните пазарни условия". По думите на Радев участието ни в ERM II изигра важна роля за този резултат. Трети плюс от чакалнята е, че наскоро Moody’s повиши кредитния рейтинг на страната ни в период, когато по-често се случва обратното. Той напомни, че целта на България е да остане в този механизъм възможно най-кратко. Реалистично това означава, че през 2024 г. бихме могли да бъдем в еврозоната.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.