Димитър Ганев: Неадекватно ще е да се говори за предсрочни избори през следващите месеци

Димитър Ганев: Неадекватно ще е да се говори за предсрочни избори през следващите месеци

ГЕРБ остава най-влиятелната формация в местната власт

Борис Бонев запази образа си, което му носи политически капитал, но пък можеше да има цяла група общински съветници, казва в интервю за "Монитор" политологът

- Г-н Ганев, коя е за вас изненадата на тези местни избори?

- Искам да акцентирам на няколко важни неща като очаквания спрямо реалности. На първо място ме изненада убедителният резултат на Борис Бонев в София. Другото, което ми направи силно впечатление, е, че ВМРО се представи много под очакванията. Имам предвид резултата на Ангел Джамбазки в столицата, както и на Славчо Атанасов в Пловдив. Не се случи и пробивът на ВМРО, който смятаха, че ще реализират в Русе. Ако си спомняте, само преди пет месеца като че ли ВМРО всъщност беше звездата на евровота. Тогава те успяха да консолидират цялото националистическо пространство. На тези местни избори обаче това не се повтори.

- Особено при разпознаваемото лице на Джамбазки. Как си обяснявате слабото му представяне?

- Всъщност може да се окаже, че ще е под листата на ВМРО. Според мен слабият му резултат се дължи най-вече на умората на Ангел Джамбазки като кампанийно лице. Все пак той проведе кампания само преди няколко месеца, и то много силна. Също така на всички като че ли им беше ясно, че целта му не е да спечели кметския пост, а да издърпа листата си и да даде лице на ВМРО в столицата. Ясно е, че имаше други фаворити за битката, и се очаква, че той няма да остане в София, тъй като има мандат в Европейския парламент. Освен това ВМРО не дадоха всичко от себе си в тази кампания. Тя не беше силна и мощна за разлика от това, което се случи през май.

- Изненадващ развой претърпяха и резултатите в Пловдив, където в крайна сметка се оказа, че Славчо Атанасов, а не Дани Каназирева, ще е на балотаж. Как си обяснявате тази ситуация?

- Въпросът е изключително важен, защото това е недопустима разлика в структурата на нагласите - спрямо допустимата статистическа грешка на екзитпол. Първо, възможният вариант е да има грешка в извадката, но той трябва да бъде изключен, защото паралелното ни преброяване показа изключително точно съотношението между първите трима. Славчо Атанасов беше на балотаж според данните. Така че с извадката няма проблем. По всичко личи, че г-жа Каназирева е направила сериозна логистика, за да изсипе в началото на изборния ден нейни симпатизанти, които да се включват нерегламентирано в анкетите, симулирайки, че са гласоподаватели от секциите, и по този начин да излезе няколко процента по-висок резултат за нея. Вярвам, че опитите чрез манипулация да се печелят дивиденти не дава дългосрочно добър резултат.

- А добър ли е резултатът на ГЕРБ на този вот според вас? Вярно е, че удържаха победа на много места, но все пак има спад в сравнение с предишните местни избори?

- Несъмнено това, което виждаме от резултатите, е едно много убедително представяне на ГЕРБ. Още повече че месеци преди местните избори анализите сочеха, че ще имат проблем в много областни градове и че ще загубят част от тях. Нищо подобно не се случи, ГЕРБ удържаха позициите си в местната власт. Тепърва трябва да видим какви ще са резултатите от втория тур, за да стане ясно къде партията ще успее да задържи влиянието си и къде не. Може да се стигне до някаква ерозия, но не голяма.

- Възможен ли е все пак обрат на балотажа в София?

- Не мисля. Много трудно може да се случи. Изводът е, че ГЕРБ остава най-влиятелната формация в местната власт и си гарантира още четири години много силно присъствие там. Без всякакво съмнение разговор за предсрочни парламентарни избори би бил неадекватен през следващите няколко месеца. По-скоро хоризонтът тук отива към пролетта на 2021 година и редовни парламентарни избори.

- В кои градове имаше изненади? Много се говореше и за Русе, така ли е?

- В Русе за мен бяха очаквани резултатите. Но между другото и там ГЕРБ се представиха по-добре, както и в Пловдив и Плевен. Оттук насетне важните балотажи за ГЕРБ са в Перник, защото там е сложна ситуацията, в Русе, Ловеч, Смолян. Тепърва развръзката предстои.

- Какъв е изводът за БСП? Между другото от партията изтъкнаха, че подобряват резултатите си на всеки вот.

- Разбира се, подобряват резултатите си, но ако сравняваме с тези от 2015 година. Спомнете си в каква ситуация бяха тогава БСП - буквално на дъното. През 2014 година партията получи 500 000 гласа на парламентарните избори, а през 2017 година получи 1 милион. Корнелия Нинова все пак успя да върне електоралните позиции на БСП и това дава отражение и днес. На всички избори след 2016 година имат по-добри резултати в сравнение с времето на Михаил Миков.

- А трябваше ли да издигнат друг кандидат за София и печеливш ход ли беше, че подкрепиха Мая Манолова?

- Без съмнение Мая Манолова беше най-печелившият кандидат на БСП. Всеки друг вероятно щеше да има по-слаб резултат. Прави ми впечатление, че имаше очакване за по-висок резултат на листата на БСП. Но тук има друг ефект - говоренето на Манолова, че не е кандидат на БСП, вероятно е дистанцирало някои от избирателите на червените, които винаги са много лоялни към партията си, а не към личности. Струва ми се, че този ефект е сработил тук, на софийски терен.

- Каква беше кампанията на Манолова и изобщо имаше ли реален дебат на тези избори?

- Всъщност през тази кампания имахме доста възможности да чуем идеите на всички кандидати. Проведе се дебат. Кампанията беше по-скоро добра, чуха се полезни предложения. Така че давам по-скоро висока оценка за софийските кандидати и тяхната кампания.

- А ниска ли беше активността и отказа ли хубавото време някои да гласуват? Особено във Варна през деня гледахме снимки от плажа.

- Ако трябва да говорим за избирателната активност в София, тя дори е малко по-висока от предишния път, но това се обяснява с по-оспорвания вот. И за ГЕРБ, и за БСП това беше битка от изключително значение. А и не само за тях.

- Особено за ГЕРБ без Цветанов.

- Цветанов имаше влияние в ГЕРБ, но не съм сигурен доколко това важеше за София. Той беше силен в страната по-скоро.

- Накрая да се върна на изненадата Борис Бонев - загуби ли все пак от това, че не регистрира партия?

- От гледна точка на брой общински съветници загуби много. Въпросът е, че не съм сигурен дали е загубил като политически образ. Ако беше регистрирал партия, много бързо щяха да го вкарат в партийната игра. Знаете, че у нас партия е мръсна дума. Така че той държеше на много чист образ - на независим кандидат, независим общински съветник, граждански кандидат, експерт. Запази образа си, което му носи политически капитал, но пък за сметка на това можеше да има цяла група общински съветници. Но все пак успехът е сериозен, защото зад него не стои партийна машина със свои структури и ресурс.

Визитка:

Димитър Ганев е роден през 1986 г. във Варна

Завършил е френската езикова гимназия в родния си град

Бакалавър и магистър по политология в СУ „Св. Климент Охридски”. Доктор по политология

Съосновател е на социологическа агенция „Тренд”

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.