0

М оже да се говори за гласуване по пощата или дистанционно гласуване, но тези неща искат много продължителна подготовка. За гласуване по пощата всеки трябва да има изборен адрес, това се нарича регистър на избирателите, който може да бъде създаден за 5-6 месеца. В него всеки посочва своя настоящ адрес. Това заяви говорителят и член на ЦИК Димитър Димитров пред Нова телевизия.

Може да се говори за гласуване по пощата или дистанционно гласуване, но тези неща искат много продължителна подготовка. За гласуване по пощата всеки трябва да има изборен адрес, това се нарича регистър на избирателите, който може да бъде създаден за 5-6 месеца. В него всеки посочва своя настоящ адрес. Това заяви говорителят и член на ЦИК Димитър Димитров пред Нова телевизия.

Той обясни, че повечето българи имали постоянен адрес у нас, но не всеки посочвал адрес в чужбина.

Във връзка с проблемите при вота на българите в чужбина и дългите опашки за гласуване до късно, Димитров коментира, че най-лесната промяна е да се измени числото на броя на секциите за страните извън ЕС от 35 на друго число.Той даде да се разбере, че именно увеличението на броя на секциите в чужбина би могло да бъде едно от предложенията на ЦИК в анализа им след вота и за законодателни промени в Изборния кодекс.


"Факт е, че няма контролиран поток от избиратели, тъй като не съществуват списъци и тези списъци се създават импровизирано в деня на изборите", обясни той и допълни, че предварителната регистрация служела повече за това да се изберат тези 35 места, където ще се гласува.

Димитров даде препоръки какво могат да направят секционните комисии в чужбина, за да няма натиск върху тях, че затваряйки в 21 ч, както е по кодекса, са оставили хора да не могат да гласуват. "Ние не знаем за това какво се случва във всяка секция, но не би било зле да поискат някакъв вид удължаване", каза той и обясни, че е било напълно възможно ЦИК да беше решил удължаване в зависимост от конкретна ситуация.

Той напомни, че в анализа на ЦИК ще се запишат и предложения за законодателни промени, но даде да се разбере, че едва ли ще има време за големи реформи.

"Нямаме много време, а големи електорални реформи се правят за по-дълго време и с общо съгласие. Не винаги е възможно да се постигне това съгласие и не винаги ресурсът е достатъчен да се направи такава голяма реформа, каквато би била създаването на регистър на избирателите", каза говорителят на ЦИК.

По думите му към предложението за видеонаблюдение на броенето на бюлетините се подхождало много емоционално. "Доколко в възможно да снимате ръцете на някого и нищо останало. Да се прави стрийминг има голям риск - да се създаде образ в отделни секции, който няма да е благоприятен. Не всеки може да бъде оператор на лични данни", коментира той, обяснявайки, че всеки член на СИК може да поиска от съда да забрани видеозаснемането, защото не желае да бъде сниман. И това можело да доведе до конфликти и евентуални провокации.

Според него протоколът няма нужда да се снима, тъй като той е на страницата на ЦИК.

Димитров напомни, че ЦИК ще излезе с отделен анализ и за машинния вот. "Машинният вот по-скоро затрудни нашия процес на работа, защото трябваше да бъдат обработени протоколи, които съдържат две бази данни", каза още Димитров. Така че като цяло е по-скоро затруднение. Но има нещо важно - изключително лесно се борави с машината за тези, които желаят да гласуват с него. Според него не трябва да се отказваме въобще от хартиените бюлетини, защото машините можело да се развалят.