0

М алките населени места може да останат без мобилни секции, където да гласуват карантинирани. Това коментира пред БТВ говорителят на ЦИК Димитър Димитров.

Малките населени места може да останат без мобилни секции, където да гласуват карантинирани. Това коментира пред БТВ говорителят на ЦИК Димитър Димитров.

"Много малко хора желаят, а на места няма желаещи да участват в мобилните секции, които ще посещават ковид изолирани", каза Димитров. Предстои обаче да стане ясно дали ще има населени места без мобилни урни.

Той уточни, че отговорността по преносимите секции за карантинираните са отговорност както на изборната администрация, така и на местната администрация. Вече текат обученията на районните комисии, а по разрешение на главния държавен здравен инспектор има може някои от обученията да минат присъствено.

Димитров коментира и казуса с усложнените протоколи, след като преди дни за това предупредиха няколко столични РИК и "Информационно обслужване". Те са 20 страници А3 и освен да се нанесе броя на хартиените бюлетини, трябва да се запишат и машинните гласове, а двете накрая да се сборуват, което според "Информационно обслужване" увеличава възможността от грешки.

Около час и половина ще е достатъчен за попълването на един "безупречен протокол", за да няма грешки, увери Димитров. "Това е записано в Изборния кодекс и ЦИК не може да създаде нещо, което не е регулирано в кодекса. Това би било нарушение. Старали сме се максимално да опростим нещата", каза още той.

Поясни, че проблемът идва от това, че трябва да има отчетени преференции, а те са особено много. Има райони, в които партиите са регистрирали по 32-ма кандидати, а 6 партии с толкова много кандидати прави по страница в протокола. Кандидатите за депутати пък са над 6000.

Димитров изтъкна, че в понеделник ЦИК и "Информационно обслужване" са имали дълго работно заседание до полунощ. "Те ще създадат повече работни места, ще назначат нови смени, за да бъдат хората не толкова уморени", каза той.  Поясни, че не е възможно изчисленията по протокола да бъдат направени в центровете към РИК-те. Причината - закона изцяло крайният вариант на протоколите трябва да бъдат изготвени в СИК.

"Абсолютна неистина беше, че машините произвеждат протоколите. Те произвеждат една голяма разпечатка и той трябва да бъде пренесен в протокола. Може да достигне до 3 метра за големите комисии", каза още Димитров.