0

"Бяха създадени технически условия – машините, за масово гласуване, но нямаше такава нагласа сред избирателите.“. Това коментира пред БНР Димитър Димитров от ЦИК, който е член на комисията от квотата на ГЕРБ.

"Бяха създадени технически условия – машините, за масово гласуване, но нямаше такава нагласа сред избирателите.“. Това коментира пред БНР Димитър Димитров от ЦИК, който е член на комисията от квотата на ГЕРБ.

"В предишния, кратко просъществувал парламент, емоционален на границата  на истерията, бяха изработени изборни правила, които „да бъдат най-малко удобни за ГЕРБ“, каза Димитров. Според него това е било постигнато както с машините за гласуване, „така и с аналоговите действия на вътрешния министър“. По думите му някои избиратели били и умишлено плашени, визирайки действия на МВР, които определи като откровен и открит натиск за негласуване. „Те така и отговориха – не гласуваха.“, каза още той.

Освен летния сезон, Димитров открои и отсъствието на пълноценен район „Чужбина“ като една от предпоставките за по-ниската избирателна активност зад граница.

Според Димитров един от изводите от резултатите в чужбина е, че не е достатъчно само да се създадат условия, но трябва да се отправят и послания, както и да се предложат решения, които да събудят избирателите да подкрепят една или друга кауза. „Това като цяло отсъстваше в целия изборен процес.“, каза той. Проблемът в изборната нощ с протоколите от чужбина бил организационен и административен – в много кратък период от приблизително 9 вечерта българско време до 1 след полунощ трябвало да се обработят огромно количество протоколи. Секциите в чужбина бяха много повече от тези на предишния вот, припомни той и уточни, че всеки документ, който идва от такава секция, било то разписка или протокол, трябва да се обработи от поне двама членове на ЦИК. По думите му напрежението е огромно, защото просто няма време. От друга страна членовете на секционните комисии очакват да получат потвърждение на изпратения резултат и изпратените документи, за да могат да приключат дейността си.

Мария Методиева от Ница разказа в предаването „Хоризонт до обед“, че комисията, в която тя е участвала, е получила въпросното потвърждение към 3 часа през нощта, когато залата, в която са се помещавали, отдавна вече е била затворена. Според Методиева е ненормално 15 души в ЦИК да се занимават с документите на всички комисии зад граница.