Дилъри искат 300 лв. за бележка от кръводарител (ТЕМАТА)
4

Дилъри искат 300 лв. за бележка от кръводарител (ТЕМАТА)

Цената пада до 80 лв. след пазарлък

За 300 лв. се опитват да търгуват бележка от един кръводарител дилърите пред Националния център по трансфузионна хематология, установи проверка на „Монитор“.

Това означава, че ако на болния предстои коремна операция, близките му трябва да платят 1200 лв. за 4 бележки, колкото се изискват. На практика обаче след пазарене цената на всяка една пада до 80 лева.

„Щом казваш, че и друг път си взимала, ще ти дам с отстъпка, но трябва да ми кажеш за кога ти трябват, за да подготвя хората си“, обяснява „организаторът“ на кръводарителите Цецо. Той „заработва“ в този бизнес, на това място, вече десетилетие. Твърди, че знае всичко за кръводаряването, и за по-голяма убедителност дори изрежда имената на някои от водещите хирурзи в големите болници в София. Оказва се, че от известно време човек може да си заяви исканото количество бележки, като даде имената на пациента и болницата на Цецо по телефона. За целта той си е написал джиесема на листчета и при нужда откъсва по едно вместо визитна картичка. Докато той се договаря, хората му мълчаливо чакат в близката градинка.

Независимо че има известно увеличаване на кръводарителите в страната все още не достигат 140 367, обясниха от Националния център по трансфузионна хематология. През 2018 г. те са били 169 633-ма, е през 2017-а – 164 031, допълниха от там.

Според стандартите на Световната здравна организация за пълно осигуряване с кръвни съставки на спешните състояния са необходими 30 дарявания на 1000 души население, което прави близо 210 000 дарявания всяка година.

Средно годишно в центровете постъпват около 85 000 литра кръв с консервант, в зависимост от броя кръводарители през годината. През 2018 г. количеството е 85 067,615 литра. Същевременно всеки месец на лечебните заведения се предоставят около 6020 литра кръв и кръвни съставки.

Пролетната доброволческа кампания, организирана от БЧК и Националния център по трансфузионна хематология, се оказва най-силна в кръвонабирането. Близо 10 тона кръв са събрани по време на тазгодишната акция на Цветница, припомниха от червенокръстката организация. В нея са се включили 21 871 кръводарители от цялата страна, като само тези в София са 4879 души. Общо 9 841,950 литра са събрани по време на кампанията, като заедно с консервантите след обработката те са станали 9842,013 литра. В столицата те са съответно 2195,550 и 2195,613 литра.

Предоставените на болниците количества кръв и кръвни продукти са безплатни, но само до определен лимит. Над него те трябва да плащат, макар и символични суми. Точно за да не нарушават бюджета си, те изискват бележки за дарена кръв при операция. В началото на всяка година Националният център по трансфузионна хематология спуска лимити на болниците за безплатно отпускане на кръв кръвни продукти и плазма. Колко точно се полага на конкретно лечебно заведение, зависи от броя на операциите и тяхната сложност. Изчисленията се правят на базата на потреблението им в предишни години. Ако клиниките успеят да се вместят в спуснатите цифри, не плащат нито лев. Превишат ли го обаче, за всеки литър отгоре трябва да броят по 90 лева на центъра по хематология, от който са го взели. Тази цена е закована в Закона за кръвта, кръводаряването и кръвопреливането. В него изрично е уточнено, че такова разплащане се осъществява само между здравни заведения. Там е записано още, че кръв и кръвни продукти не се продават на частни лица, нито пък частни лица могат да продават кръвта си. Въпреки това обаче пазарът на черно продължава да съществува.

За 2018 г. планираните количества кръв и кръвни съставки за лечебните заведения са били общо 83 999 литра, казаха от Министерството на здравеопазването. Тридесет и три болници в София са получили надлимитни количества кръв и кръвни съставки. Става въпрос за общо 2709,356 литра, за които те са платили 106 882,91 лева.

Тест за хепатит С, ако имаш татуировка

Ако си с татуировка или с бодипиърсинг, можеш да станеш кръводарител само след тест NAT за хепатит С, който e отрицателен. Освен това манипулацията върху кожата и тялото трябва да е направена поне 4-6 месеца преди изследването за вируса. Това изискване е залегнало в раздел ІV „Подбор на донори” на Медицинския стандарт по трансфузионна хематология. Ако е допуснат пропуск, отговорност носи лекарят – ръководител на екипа по кръводаряване, се подчертава в документа.

Човек не може да стане кръводарител не само при трансмисивни заболявания, каквито са СПИН и сифилис например и за които се правят бързи тестове в самия център по хематология, но и на редица други. Негодни за тази благородна дейност са хората, страдащи от сърдечносъдови заболявания, включително високо или ниско кръвно налягане, на централната нервна система, лесно кървене, повтарящи се епизоди на синкоп или анамнестични данни за конвулсии. Гастритите и язвите, както и всички други системни заболявания на гастроинтестиналната и генитро-уреталната система също не позволяват да се стане кръводарител. Такива не могат да бъдат още хората, засегнати от хематологични, имунологични, метаболитни, бъбречни и дихателни заболявания. Същото се отнася и за страдащите от диабет, инфекциозни и злокачествени заболявания; трансмисивни спонгиформени енцефалопатии, употреба на наркотици и трансплантирани.

Мъжете дават максимум 5, жените 4 пъти в годината

Всеки здрав човек на възраст от 18 до 65 години може да дарява кръв, ако не страда от тежки заболявания. Мъжете могат да дават пет, жените четири пъти в една календарна година, като интервалът между две кръводарявания трябва да бъде минимум 2 месеца. Два-три дни преди това човек трябва да се храни редовно и разнообразно. Вегетарианството не е причина за отказ. Кръводаряването не трябва да се извършва на гладно. След него трябва да се приемат повече течности, но не алкохол и калорични храни. То се извършва след изследване на няколко капки кръв, взети от пръста. Ако хемоглобинът е под 125 г/л за жените и под 135 г/л за мъжете, кръводаряването не се разрешава. По време на този акт от човека се източват между 405 и 450 мл. Сакът, в който тя се събира, има специален разтвор с обем 63 мл. Той поддържа живота на кръвните клетки и благодарение на него кръвта и кръвните съставки запазват лечебните си качества в срок до 36 дни.

Количествено кръвта се възстановява за около едно денонощие, а качествено – за три-четири седмици. Кръводарителите получават 2 дни платен отпуск, подкрепителна закуска, както са и наясно с актуалното състояние за своето здраве.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.