0

Н овата колекция на младата дизайнерка Диляна Матеева за сезона есен-зима 2019-2020 година носи името „Женски правила“, като по традиция акцентът в нея са авторските й рисунки.

Новата колекция на младата дизайнерка Диляна Матеева за сезона есен-зима 2019-2020 година носи името „Женски правила“, като по традиция акцентът в нея са авторските й рисунки.

Матеева черпи вдъхновение за тоалетите в линията от две дами, борещи се за равноправието на жените – Симон дьо Бовоар и Олимпия дьо Гуж. Техните смелост и непокорство са пренесени в облеклата

чрез ръчно рисувани портрети на женски лица

изобразени посредством техниката суха четка. Ликът на Симон дьо Бовоар е нарисуван чрез смесване на техники – принт и рисуване. Дизайнерката борави с разчупени линии на силуета, драперии и контрастиращи в почти всяка дреха нюанси. Основните цветове в колекцията са бежово, синьо, бяло и червено. Материите включват кашмир, вълна, еко кожа и памук.

На пресконференция Матеева представи няколко сета, съчетани с бяла тениска с лика на Симон дьо Бовоар – класическа червена кожена пола и прав гащеризон с тиранти, изработен от еко кожа, при който в горната част също е изобразено женско лице. Друг сет включва класическо право сако, напомнящо кройката на мъжко с акцент в гърба – ръчно рисувано женско лице

в духа на сюреализма

Сакото е съчетано с кожен панталон тип банан с висока талия. Линията включва още кожена рокля, съчетаваща силуетите на класическата права пола и на нестандартната А-симетрична разкроена пола, като в горната част на роклята частично ръчно е нарисувано женско лице.

При връхните дрехи се открояват вталено кашмирено палто с висока яка и S-образно закопчаване, което проследява извивките на тялото и акцентира талията. Друго вталено късо кашмирено палто с висока яка, която издължава шията, е съчетано с памучен панталон тип банан в цвят бордо. Диляна представи и бежово кашмирено яке, напомнящо кройката на мъжка риза,

с контрастиращи ръкави, ревер и джобове в цвят бордо

Якето е съчетано с панталон тип банан в същият цвят с няколко акцента – силно контрастиращи обемни жълти джобове и подредени като перлена огърлица около шията жълти копчета.

„Диляна е продуктивен творец, който винаги търси някаква провокация, бори се и отстоява качествените материали.“, заяви по време на пресконференция в БТА Петя Джукелова, преподавател в Националната художествена академия. Тя обърна внимание и на „нежната женственост“ в кройките, заимствани от мъжкия гардероб и по-специално гащеризоните и саката, които са представени в дамски вариант.

Лице на колекцията е носителката на титлата Best Model of the World Ива Атанасова.

Официалната премиера на колекцията „Женски правила“ ще се състои през декември в рамките на ежегодния ревю-спектакъл към церемонията по връчването на награсите „БГ модна икона“, организиран от Академията за мода.