Диксън обеща: Ще инвестираме за 250 млн. долара в

За 36 месеца

Диксън обеща: Ще инвестираме за 250 млн. долара в "Левски"

Сираков изненадващо не присъства на пресконференцията

Евентуалният нов собственик на "Левски" Джоузеф Диксън се представи официално пред медиите. Наско Сираков изненадващо не присъства на пресконференцията, макар че участието му бе заявено предварително.

Диксън съобщи, че ще се строи нов стадион за "Левски", както и търговски център. Зад него стоят американски инвеститори, които са готови да вложат 250 милиона долара. Треньор на футболния клуб най-вероятно ще е Станимир Стоилов, а преговорите са продължили близо половин година.

"Здравейте. Знам, че има голям интерес към ситуацията и най-лесният начин да представя всичко е да успокоя всякакви опасения.

Преговаряме от около шест месеца. Това е най-голямата спортна марка в държавата. Условията в Източна Европа не допринасят за стабилен бизнес модел. Идеята е да инвестираме значителни средства на не само нов стадион, но и търговски център. Тук, на това място. Това е дълготрайна инвестиция, която ще помогне на отбора да се издържа сам. Това независимо дали аз ще съм собственик. Да се изкарват средства без това да се прави от един инвеститор.

Не представялвам никого. Имам добри връзки с финансови институации в САЩ посредством моя предишна работа. Моите партньори са готови да инвестират големи средства в България, а моето име да ги представлява. Идеята е предвид финансовата ситуация в страната целият клуб да се издържа.

Американските финансови институции не инвестират 250 милиона долара без да са сигурни в проекта. Клубът ще потвърди, че сме готови да стартираме този проект и то по агресивен начин. Вече съм задвижил нещата с нужната документация. Адвокатите ми съобщиха, че транзакцията е формалност. Акциите ще бъдат на името на българско дружество, което ще се контролира от мен.

Станимир Стоилов е първият ни избор за треньор. Преговаряме с него, защото не остава много време до началото на подготовката. Важно е за феновете след такъв труден период да получат нещо добро.

Бях неуспешен футболист. След това имах късмета да се свържа с влиятелни хора в Лондон.

Благой Георгиев го познавам от много време. Той ми показа страната ви и ми обясни, че това е най-големият клуб в страната. Показа ми колко важна е историята на "Левски". Той е родолюб и се грижи за имиджа и образа на България. Той дори ми представи баницата като ястие. Ще играе важна роля в бъдещето на ФК Левски.

Ако смятате, че инвестицията е измама, какво мислите, че правя тук? Това е клуб на ръба на фалит. Напълно разбирам опасенията ви. Честното ми мнение е, че действията ни ще са по-важни от думите. Няма да правя много пресконференции. Ще ви покажа какво мога да направя. В "Левски" знаят кой съм и знаят, че съм сериозен. Същото важи и за институциите. Ще действам агресивно и се надявам да получа подкрепата от държавата и феновете. Затова наемам треньор, който е бил успешен тук и се харесва на феновете. "

Инвестициите винаги са риск. Говорим за 250 млн. долара. Ако смятате, че някой инвестира толкова американски пари в България без риск.. Вярваме, че това е нещо, което може да направим. Има го риска, но и възможността, която носи ползи. Няма да седна тук и да ви кажа, че го правим за забавление. Правим го за печалба, но за целта трябва първо да инвестираме в успешна марка, каквато е "Левски". Инвестираме в инфраструктура, а както виждате тя се руши. Инфраструктурата ще доведе до повече доходи и по-добро представяне на отбора. Това всичко няма да стане за пет минути. Ще се иска дълго време и може да се наложи да продам клуба, но не това е планът ми. Трябва да мислим рационално. Поставяме инвестициите в различни посоки. Ще успеем.

Искам Павел Колев да остане като изпълнителен директор, макар че има работа в УЕФА. Той е професионалист и ще му направя оферта. Клубът ще получи начална финансова инжекция. Това е формалност и ще се случи съвсем скоро, когато официално вземем властта в клуба."

Ще имаме необходимост от гаранции от страна на общината и страната. Ще инвестираме всички тези пари в рамките на 36 месеца. Знаем, че трябва да бъдат платени някои дългове. Ще се уверим, че клубът ще има бюджет, с който да се конкурира, като в същото време ще се строи инфраструктурата. Знаете, че това е успешен бизнес модел, който се прилага и в Западна Европа. Така се генерират приходи, както и бъдещето на футболния клуб. Такъв бе бизнес моделът на "Рома", който не се получи. "Левски" е институция и е обичан от хора от цялата страна. Целта ни е сам да се издържа и да продължава да просперира и за вбъдеще."

Ще напусна България в петък, защото трябва да съм в САЩ, където се върши работа по сделката. Транзакцията ще бъде одобрена и финализирана най-скоро. Ще се върна след това. Опитваме се да задвижим нещата. Не можем да се бавим и възможно най-бързо да се задействам. В бъдеще желанието ми е да съм тук и да гледам мачовете, но няма да се намесвам по спортно-техническите въпроси. Няма да бягам от България, аз не бягам от нищо. Оставете действията да говорят по-силно от думите."
  
 

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.