Нужни са в пъти по-високи заплати за учители в отдалечените места, казва в интервю пред "Монитор" директорът на 119-о СУ „Акад. Михаил Арнаудов“.

- Г-н Стаматов, колко деца ще прекрачат прага на 119-о за първи път следващата седмица?

- В първи клас ще бъдат пет паралелки с по 25 деца. Първият учебен звънец ще удари за около 1600 ученици, с което спазваме 10-годишната традиция за увеличаване на броя на приетите.


- За всички ли ще бъде осигурено целодневно обучение?

- За учениците от първи до четвърти клас ще бъде осигурено целодневно обучение. Първи и втори клас ще бъдат в едносменен режим, а трети и четвърти ще разменят смените си в началото на втори срок. Идеята е след две години да бъде осигурено целодневно обучение и за трети и четвърти. Ако се запази тенденцията за нарастване на броя на учениците, това трудно ще стане за всички, но поне за начален етап.


- Със старта на новата учебна година слагате край на хартиените дневници. С какво ще помогне това?

- През последните две години положихме усилия това да стане факт, но първо трябваше да бъде регламентирано нормативно. Миналата учебна година бяхме едновременно и на хартиен, и на електронен дневник, което затрудняваше учителите да пишат една и съща информация на две места. Тази година всичко преминава на електронен дневник, което означава, че в реално време в началото на учебния час учителят ще може да отрази отсъствията, да впише оценките и бележките по поведението на учениците в класа. В този момент родителите могат да видят тази информация в мобилно приложение. Осъвременява се бързата комуникация с родителя, така той ще знае всичко за детето си и няма да бъде в неведение. Недостатъците, които биха могли да възникнат, са по отношение на това, че би могло да има някакво „хакване“. Тази информация обаче се съхранява на няколко носителя и веднага може да се извади. Затова и няма такава опасност.


- Ще се подобри ли връзката учител – родител благодарение на електронните дневници?

- Ще се подобри информираността, запознаването му с казусите в училището, но електронният дневник не може да замени реалната комуникация между родителя и учителя.


- Последната седмица показахте новите кабинети за първокласниците, които са ремонтирани благодарение на Училищното настоятелство на 119-о СОУ. С какво друго помага то?

- Училищното настоятелство в 119-о СОУ е много дейно още от 2000 година. Благодарение на добрата комуникация между настоятелството като управляващ орган на една неправителствена организация с всички родители в училището последните години са подпомогнати различни дейности в училището. Такъв е и случаят с кабинетите за първи клас, които изглеждат много съвременни, цветни, атрактивни. Със средства на настоятелството – тоест всички родители, бе ремонтиран и физкултурният салон.

Негативите от последните години по отношение на настоятелствата са свързани с недобри практики в различни училища, където настоятелствата се третират като „родителска касичка“, а това не звучи нито поучително, нито възпитателно. Без настоятелствата образованието ни нямаше да бъде такова, каквото е не само в 119-о. СУ „Св. Климент Охридски“ съществува благодарение на спонсорството на двама много известни българи (б.а., братя Евлоги и Христо Георгиеви), които са дарили всичко, което имат. Оттогава датира традицията за доброволно даряване на средства за училища и образование. Според мен това е добра практика, стига да се запази реалният доброволен характер, а не някакви заобиколени форми на условна доброволност.


- Какви други нововъведения ще има в 119-о тази година?

- Акцентираме върху две основни посоки – сигурността и иновациите в кабинетите. По отношение на сигурността имаме подсилване на видеонаблюдението и обновяване на старите камери. По отношение на иновациите лятото работихме по съвременни фонетични кабинети с модерна техника – тъч телевизори, лаптопи от ново поколение. Акцентираме върху тях, тъй като по наблюденията на голяма част от учителите най-трудно и най-скучно е езиковото обучение на учениците, а то е от голяма полза и значение за тях. Реновирахме и кабинети по български език. Навсякъде в сградата има и инсталирани проектори, има w-fi мрежа, която е селектирана на две – за образователни цели и за свободно ползване.

За втора година ограничаваме излизането на учениците до 7-и клас, докато тече учебният процес. За тези от 8-и до 12-и клас сме запазили възможността в голямото междучасие по тяхна потребност и желание да напускат училищната сграда. Тази практика съществува в твърде малък брой училища в страната, а всеки знае, че в училищните дворове по време на междучасията ситуацията е различна.

- МОН предвижда нова национална програма, която ще дава възможност за придобиване на учителска правоспособност в рамките на 1 година. Вашето училище е едно от базовите в страната и в него се подготвят нови кадри. Смятате ли, че този период е достатъчен?

- Подборът, който правим в 119-о през последните години, е на базата на преминалите ученици. На най-добрите ние предлагаме да продължат работата си като учители при нас. Тук обаче става дума за такива, които са се обучавали 4 или 5 години. Нашите наблюдения са, че това са добре подготвени ученици по дадения предмет, но им е необходима допълнителна подкрепа за справяне с педагогическите ситуации и адаптация през първата година. Това, което анонсира образователното министерство, е в посока на тези училища, в които има огромен дефицит на учители. Моето лично мнение е, че за една година няма как да се обучат на добро ниво. Това е начинът, по който да се разреши казусът за липсата на кадри в отдалечените населени места.

Друг начин е промяната на заплатите на тези учители в непривлекателните райони на страната, където заплащането би могло да бъде конкурентно високо, за да се пречупи тази негативна тенденцията от последните години. Разлика от 10-20% не би привлякла нови хора. Заплащането трябва да е в пъти по-високо от местата, към които има наплив от учители. Това би разрешило подобни казуси, но е важно това да не се приема като противопоставящо на други социални групи.


- Каква част от преподавателите във 119-о са току-що завършили?

- Новите ни учители са завършили през текущата учебна година. През последните години тенденцията на оставяне на учителите, които са назначени, е много голяма. Това си го обяснявам с добрата микросреда в училището.


- Проект на наредба на МОН предвижда екскурзиите и зелените училища да се провеждат в рамките на не повече от 3 учебни дни. Вие организирате често такива на вашите ученици. Ще попречи ли промяната за осъществяването им?

- До този момент няма ясен регламент колко дни в учебната година учениците от различните етапи могат да бъдат на зелено училище или екскурзии с учебна цел. Положителното е, че се прави стъпка в регламентиране на броя. Моето мнение е, че броят на дните би трябвало да е 5 или малко повече, защото часовете, изнесени извън самата сграда, са едно своеобразно продължение на училищния живот. Те не са лагери на спортна основа или занимания, освободени от учебни занятия. По време на тези зелени или бели училища ½ от времето на учениците е ангажирано с учебен процес. Останалото време е приятно, ползотворно, социално, за екипна дейност. Тази положителна промяна от последните години не би трябвало да е намалявана изведнъж. Разбира се, каквото е решението на МОН, ще бъде спазено, но не бива да се прехвърля от едната крайност – без ограничение на бройки, към намаляване изведнъж на твърде малък брой дни.

Освен това, ако са три дни и обхванем и събота и неделя, това ще доведе до сериозно поскъпване на пакета зелени училища. Тогава цените са доста по-различни.


Визитка:


Роден е през 1967 г. в Карнобат

Завършил е Факултета по биология на СУ “Св. Климент Охридски” и преподава биология

Бил е последователно директор на 150-о СУ, 80-о СУ и 119-о СУ в София

Зам.-министър на образованието в кабинета „Борисов 2“

В момента отново е директор на 119-о СУ в София

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини