Започва дигитализация на Имотния регистър

Започва дигитализация на Имотния регистър

Започва пълна дигитализация на Имотния регистър, ще бъде сканиран всеки акт, който не е в информационната система на регистъра – тоест всички актове отпреди 2009 г. Това заявява изпълнителният директор на Агенцията по вписванията Даниела Митева, цитирана от ведомството.

Целта е с дигитализацията всеки нотариален акт от възникването на имота – ипотека, делба, договор за наследство, да е достъпен в електронен вид. За сериозната реформа държавата очаква финансиране по Плана за възстановяване и развитие.

„Това ще е колосален труд и революция в имотните отношения“, каза още Митева.

„Купуваш си имот, строен през 1922 г., извършвани са сделки през 1940 г., 1950 г. обаче не и след 1990 г. Сега не можеш да намериш никакъв акт за имота в електронната система ИКАР. А когато са качени, ще можеш да проследиш цялата хронология на имота, на собствениците, ще имаш пълната картина в електронен вид, с едно натискане на бутона. В момента за издаване на УВТ служителите ровят из архивите, а след дигитализацията ще става с натискане на едно копче. Както е в Търговския регистър – по ЕИК излиза пълната информация за търговеца, заедно с фирменото дело, така ще бъде за всеки имот в България“, обясни още директорът на агенцията.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.