Диаграми и Старият завет  в матурата по литература след 7 клас

Диаграми и Старият завет в матурата по литература след 7 клас

Добавят Добри Чинтулов към авторите за препитването

Задачи с диаграми и Старият завет влизат в матурата по български език и литература след 7-и клас, стана ясно вчера. От следващата учебна година в задачите за обработване на данни в националното външно оценяване вместо само текст и таблица ще се използват и схема, диаграма или карта.

Тазгодишните седмокласници ще трябва да наблягат само на материала по литература, усвоен в 7-и клас. Догодина обаче матурата по литература ще обхване и материала за 6-и клас, а след това и за 5-и клас, към които влизат библейски разказ за началото на света, Митологичен модел за света, „Грозното патенце“, „Принцът и просяка“ и „Малкият принц“.

Следващата учебна 2018/2019 г. завършва първият випуск, който е обучаван по изцяло нови учебни програми в 5-и, 6-и и 7-и клас и за тях влиза в сила национално външно оценяване, което ще измерва усвоените знания през тези три години, обясни шефката на дирекция "Образователни програми и образователно съдържание" в Министерството на образованието и науката Евгения Костадинова на брифинг за новостите на матурите.

Промените, които ще засегнат бъдещите седмокласници при НВО по БЕЛ, са свързани с включването на няколко нови текста, които са заложени в учебните програми по литература. Това са две творби на Добри Чинтулов - „Стани, стани, юнак балкански“ и „Вятър ечи, Балкан стене“, които са към темата „Българинът във възрожденския свят“. Заменени са и два текста на Алеко Константинов – вместо „Ниагара“ от „ До Чикаго и назад“ вече ще се изучава „Чикагското изложение“, както и „Бай Ганьо пътува“ вместо на „Бай Ганьо на гости у Иречек“.

Предложените промени включват и олекотяване на съдържанието по български език, тъй като вече няма да има задачи, които проверяват залог и вид на глагола, видове подчинени изречения, фразеологични съчетания и пароними. Това е така, защото с новите учебни програми те вече ще влизат в материала за 8-и и 9-и клас. Последната задача за седмокласниците остава същата - трансформиращ преразказ с дидактическа задача върху непознат текст, която може да бъде от български или чужд автор. От МОН обясниха, че се е стигнало до това решение след проведени разговори с учителите, които също не били сигурни дали да заложат на трансформиращ или сбит преразказ.

Времетраенето на изпита и броят на въпросите следващата година се запазват обясниха още експертите. Външното оценяване ще включва 18 задачи, които са със структуриран отговор с 4 възможни отговори, 6 с кратък свободен, 1 задача с разширен свободен и една задача с разширяване на текст.

Изброените дотук промени обаче засягат само учениците, които сега ще бъдат 7-и клас, тъй като всяка година експертите ще определят кои знания да проверяват според резултатите от предходната. Тази година например няма да бъде включена „характеристика на герой“, защото е от учебното съдържание по литература в 6-и клас. Възможно е обаче догодина да е сред въпросите на матурата по материала за 6-и клас, в който влизат произведения като „Хубава си, моя горо“ на Любен Каравелов, „Косачи“ на Елин Пелин, главата „Представлението“ от „Под игото“ на Вазов, „Принцът и просякът“ на Марк Твен, „Урок по география“ от „Автобиография“ на Бранислав Нушич, „Малкият принц“ на Екзюпери.

За децата, които сега ще започнат пети клас, материалът за изпита по български и език и литература след 7-и клас обхваща и трите години. Така освен споменатите произведения, те ще трябва да си припомнят и изучените в 5-и клас Древногръцки мит за произхода на боговете, преразказан от Петър Кърджилов, легендата „Господ и дяволът правят света“, вълшебната приказка „Тримата братя и златната ябълка“, „Хайдути“ на Ботев и т.н, към които е заложено усвояването на още компетентности.

Освен за външното оценяване по български език и литература, промени ще има и по математика. Задачите с разширен отговор стават от 2 на 3, като допълнителната ще е решавана преди това в час.

Задачите, които са били досега с кратък отговор, пък намаляват от шест на пет, докато тези с избираем ще са 17 при 16 досега. Продължителността остава същата, като учениците отново ще могат да използват свитък с формули за тяхно улеснение. От учебния материал отпада линейно-параметрично уравнение и линейно-параметрични неравенства. Няма да има и задачи за намиране на елементи на трапец, които вече се изучават в 8-и клас.

Седмокласниците ще учат до края на юни

От следващата година седмокласниците ще провеждат своите учебни занятия до 28 юни вместо до средата на месеца. Именно в този период ще се проведат и националните външни оценявания на учениците, съответно на 17 юни по български език и литература и на 19 юни по математика.

Според някои родители високите температури през юни може да попречат на доброто представяне на децата им. Проверка на Министерството на образованието и науката обаче е установила, че макар и голяма част от училищата да нямат климатици, в това време на годината живакът стига до 22 - 23 градуса. „Изпити по средата на юни или малко след това не са нещо ново в българската система“, обясни промяната образователният министър Красимир Вълчев вчера. Той допълни, че това няма да доведе до удължаване на графика за прием след 7-и клас.

Относно предстоящите ваканции на учениците Вълчев коментира, че децата ще имат 2 големи ваканции - пролетна и зимна, както и две малки - есенна и междусрочна. Освен тях ще има и допълнителни почивни дни покрай празници и изборите за Европейски парламент. Възможно е и 2 януари да бъде определен като почивен ден, но това трябва да стане за сметка на един ден от останалите ваканции, като това най-вероятно ще е междусрочната, обясни още образователният министър.

Вписват оценките от НВО в дипломата

Резултатите от националното външно оценяване на учениците ще се вписват в свидетелствата за завършено основно образование, тъй като те вече ще отбелязват край на етап от образованието. Оценките от матурите вече няма могат да бъдат вписвани като текущи, защото няма да са ориентирани към резултати от учебната година, обясниха от просветното министерство вчера.

Освен това от следващата учебна година ще бъде променен началният час на изпитите - те ще започват в 9,00, а не както досега в 10,00 ч. Причината е, че ще се провеждат на различна дата от изпитите на дванайсетокласниците.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.