ДФЗ разпределя 4 млн. лв. de minimis за производители на плодове и зеленчуци

ДФЗ разпределя 4 млн. лв. de minimis за производители на плодове и зеленчуци

Държавен фонд „Земеделие” разпределя 4 млн. лв. за 2020 г. по схемата de minimis  за българските производители на плодове и зеленчуци, съобщиха от пресцентъра на разплащателната агенция. Финансовата помощ е част от мерките за справяне с последствията от коронавирусната пандемия.

Наличните средства са остатък от финансовия ресурс в подкрепа на оранжерийните производители – 5 млн. лв, който беше утвърден на 7 април тази година. По време на приема на заявления (15 април - 31 май) ресурсът е близо 1 млн. лв. Обхватът на подкрепата се разширява по искане на браншовите организации и производителите на плодове и зеленчуци, които имаха трудности при реализирането на своята продукция заради COVID-19. Помощта е за български домати, краставици и корнишони, отглеждани на открито и оранжерийно, както и на череши и вишни, праскови и нектарини, кайсии и зарзали, ягоди и малини. Чрез нея ще се предостави възможност за непрекъснатост на процеса, за изкупуване и доставка на плодове и зеленчуци до българския потребител.

Финансова подкрепа ще получат локални хранителни вериги с три или повече обекта в съседни административни области. Те ще се явяват посредник между производител и потребител, като осигуряват прекия достъп до произведените в страната плодове и зеленчуци. Средствата ще компенсират част от разходите на търговските обекти за транспорт, логистика, сортиране, опаковане и реализация на българските плодове и зеленчуци в търговската мрежа през 2020 г.

Единичната ставка за подпомагане на търговските обекти е в размер на 150 лв./тон домати, отглеждани на открито или оранжерийно; 100 лв./тон за краставици/корнишони, отглеждани на открито или оранжерийно; 100 лв./тон за череши и вишни; 100 лв./тон за праскови и нектарини; 100 лв./тон за кайсии и зарзали и 200 лв./тон за ягоди и малини. В калкулацията влизат и част от разходите на тон, които кандидатът ще направи за привеждането на продукцията в търговски вид.

Собствено производство в търговските обекти имат право да предлагат земеделски стопани, заявили през Кампания 2020 участие по схемата за обвързано подпомогане за плодове и зеленчуци, отглеждани на открито и оранжерийно производство или признати от министъра на земеделието групи и организации на производители, чиито членове са зявили през Кампания 2020 участие по схемата за обвързано подпомогане. Задължително условие е обектите да бъдат регистрирани по чл. 12 от Закона за храните и да са вписани в публичния регистър на Българската агенция по безопасност на храните. За да получат средствата, те трябва да докажат пред фонд „Земеделие“ с фактури, че са изкупили продукцията от земеделските стопани не по-късно от 31 юли 2020 г. и са извършили плащане към тях.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.