Девет от десет бутилки ще се рециклират до 2025 г.

Девет от десет бутилки ще се рециклират до 2025 г.

Капачка и шише в едно – да, но след милиони евро инвестиции

След 7 години събираемостта на пластмасовите PET бутилки в Европа ще достигне 90 на сто. Една четвърт от тях отново ще се използват в производството на шишета за безалкохолни напитки. Това обещание пред Европейската комисия (ЕК) дадоха от София представители на Европейската федерация на бутилираните води (EFBW).

Преди месец Еврокомисията предложи забрана на пластмасата за еднократна употреба, за да опази природата от замърсяване. Към 2025 г. държавите в ЕС ще бъдат задължени да събират 90% от пластмасовите бутилки за еднократна употреба. Тогава европейските чиновници очертаха рамките на бъдещата директива. Освен това се предвижда производителите на пластмасови изделия да имат принос към цената за управление на отпадъците.

В момента средно почти 60% от PET бутилките

пуснати на европейския пазар, се събират за рециклиране. У нас институциите са заложили изискване минимален процент от 22,5 на сто. По данни на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България (АПБНБ) за 2017 г. е постигнат 46,4% събираемост на пластмасата, която се пуска на пазара. Близо половината от общото количество синтетика на пазара е PET изделия, от които 40% се рециклира. В тази статистика не са включени пунктовете за вторични суровини и операторите извън АПБНБ, както и представителите от ромски произход, обясни Жана Величкова, изпълнителен директор на асоциацията. Според нея процентът на събираните PET бутилки най-вероятно надвишава 80 на сто, защото материалът е скъп.

В северните страни на нашия континент, като Германия, Дания и Норвегия, процентът на събираемост достига 98 на сто. От секторът дадоха заявка, че

ще се възползват от кръговата икономика,
но не се отказват от синтетиката,

защото все още е „най-безопасният, лек и подходящ материал“, според шефът на EFBW Жан-Пиер Дефиз. По думите му колко от PET опаковките ще се използват отново зависи от процента на събираемост.

Стъклените бутилки и кеновете не може да станат пълна алтернатива на синтетиката, коментира Патриша Фоселард, генерален секретар на EFBW. Секторът плаща такси за рециклиране около 4 млн. лева годишно в България, а инвестициите в нови опаковки през последните три години са около 150 млн. лева. Как ще се отрази обещанията за по-голямо рециклиране на цената на предлаганите продукти още не е пресметнато от бизнеса, обяви Жана Величкова, председател на АПБНБ.

Пред „Монитор“ шефът на EFBW коментира идеята на ЕК пластмасови съдове за напитки за еднократна употреба да се допускат на пазара, само ако капачките им остават прикрепени към тях. “Истината е, че към момента не сме готови да направим тази крачка. Не сме сигурни, че новата система ще бъде много безопасна за хората, защото нашият продукт - натуралната вода се бутилира директно от източника. Трябва да се направи проучване, научноизследователски процес и тогава чак да се предложи на пазара“, каза Дефиз. Сумата за внедряването на

капачка и бутилка в едно ще струва милиони евро,

но все още не е ясна точната цифра, освен това от секторът отчитат големи затруднения при въвеждането му при газираните напитки.

Потребление от 106 литра на човек

750 млн. литра минерална вода се бутилира у нас или около 106 литра на човек. В Европа има около 2000 извора за натурална минерална вода. У нас 600 са съществуващите находища, като 144 са с доказани характеристики, а от тях се използват 13. Цифрите доказват, че индустрията може да се развива както на национално, така и на европейско ниво, отчитат от Европейската федерация на бутилираните води.

В ЕС членовете на организацията бутилират около 55 млрд. литра годишно. На форум, който се провежда в София, европейската индустрия се застъпи за българските бутилиращи компании, които искат да се запази принципа „едно находище – един бранд (един оператор) при измененията, които в момента се обсъждат в Закона за храните след първо четене в парламента.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.