Детските градини свалят таксите

Безплатна предучилищна в два града

Детските градини свалят таксите

54 лева плащат родителите в София, 36 - в Пловдив

По-ниска такса за детска градина ще плащат родителите на деца на 5 и 6 години, които посещават предучилищна. Намалението ще е различно в отделните райони на страната, а размерът му се определя от общинските съвети. В някои общини като Шумен и Пазарджик таксата отпада изцяло. В столицата пък се предвижда посещението на предучилищна да е безплатно за децата в неравностойно положение, които са около 2400, а за останалите таксата се намалява с 10%.

Понижението на таксите е заради изискване на Закона за училищното и предучилищно образование. Според него децата на 5 и 6 години трябва да ходят задължително на предучилищна, а обучението им е безплатно. Родителите дължат такси само за дейностите по хранене, които не са покрити от държавата. 4-годишните също се планира да бъдат пращани задължително на градина от 2023 г.

Промени в закона в края на миналата година пък предвиждат държавата и общините да подпомогнат родителите в заплащането на храната за децата, посещаващи предучилищна. Затова Министерският съвет предоставя на общините по 174 лева за всяко дете на 5 и 6 години. Местните власти трябва да решат как точно да оползотворят средствата, за да облекчат родителите.


Столицата

18 265 деца на 5 и 6 години ходят на предучилищна в София. Около 2400 от тях се предвижда да бъдат освободени от такса. Такава няма да се дължи за второ, трето и следващо дете в многодетно семейство, както и за сираци. От такса се освобождават и малчуганите, които имат майка или баща студент или болни родители. За останалите деца на 5 и 6 години в София таксата за градина, която сега е 60 лева на месец, ще бъде понижена с 10% и ще стане 54 лева. Промените се очаква да бъдат гласувани утре от Столичния общински съвет.

От 48 на 36 лева пък ще бъде намалена таксата за предучилищна в Пловдив. Понижението е 25% (12 лева). И там ще бъдат освободени от такса всички 1279 деца, които до момента са ползвали някаква преференция за намаляване на таксите. Това са осиновени деца или такива, настанени в приемно семейство, ползващи социални услуги, такива в многодетни фамилии и др.


Освободени

В Пазарджик пък 5- и 6-годишните деца, записани в предучилищна група в детска градина или училище през 2021 г., се освобождават от такса. За малчуганите в първа и втора група таксата остава 35 лева. С 10 лева по-скъпо струва посещение в седмична детска градина.

Шумен е друга община, която маха таксите за предучилищна. Предложението ще бъде гласувано на следващата сесия на местния общински съвет. Към момента в детските градини в общината се обучават 1370 деца на възраст 5 и 6 години. Част от тях и сега ползват облекчения, но предложението на общинска администрация е от 1 януари 2021 г. всички деца в предучилищните групи да бъдат освободени от такса.


На ден

В някои градове таксата за детска градина се плаща на ден. В Бургас например тя е 2,20 лева за един храноден. От тази сума родителите на 5- и 6-годишните ще заплащат 1,80 лв., а останалите 40 стотинки се поемат от общината. При целодневна организация на работа в детската градина 50% от полагаемата такса заплаща родител, който сам полага грижи за своето дете, поради смърт или лишаване от родителски права на другия родител. Не се заплаща такса за деца на двама родители редовни студенти с постоянен адрес на територията на община град Добрич; за деца на загинал родител при изпълнение на служебен дълг, както и за дете/деца със СОП или с хронични заболявания, определени с решение на ТЕЛК с 50% и над 50%.

В Добрич за децата от трета и четвърта подготвителна възрастова група, които се заплаща по 1,58 лева на ден за храна в учебно време. Таксата за ползване на детски градини при полудневна организация на работа в рамките на шест последователни астрономически часа е по 1.19 лева за храна на ден. За децата, които посещават полудневни подготвителни групи в училища, не се заплаща абсолютно нищо, тъй като те не се хранят на обяд в учебното заведение. Родителите, чиито деца са завършили подготвителна група и постъпват в началото на учебната година в първи клас, но през летните месеци желаят да посещават сборна група в детската градина, заплащат такса в пълен размер – 57,28 лева. 

В Кюстендил за целодневни детски градини и яслени групи е определена месечна такса за пълен месец в размер на 98 лв., обявиха пред „Телеграф“ от кметската администрация. За деца, чиито родители са с постоянно местоживеене на територията на общината, таксата се заплаща с 50% намаление. Що се отнася до тези в задължителна предучилищна подготовка (5- и 6-годишни) в целодневните детски градини се заплаща месечна такса само за присъствен храноден в размер на 1,60 лв. на ден.


Цената двойна за деца от друг град в Кюстендил

98 лева е таксата за пълен месец в целодневни детски градини и яслени групи в община Kюстендил За деца, чиито родители са с постоянно местоживеене на територията на Кюстендил обаче, таксата се заплаща в размер на 50 на сто- т.е. 49 лева. Що се отнася до децата в задължителна предучилищна подготовка (5 и 6-годишни) в целодневните детски градини се заплаща месечна такса само за присъствен храноден в размер на 1,60 лв. на ден. За деца сираци или такива, на които поне единият родител е редовен студент или с трайно намалена работоспособност, размерът на таксата е левче на ден, посочиха още от администрацията пред „Телеграф“. В община Кюстендил няма проблем с недостиг на места в детските градини.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.