Детски надбавки само за семейства с ниски доходи (ЗАКОНОПРОЕКТ)

С поправки между първо и второ четене в Бюджет 2021

Детски надбавки само за семейства с ниски доходи (ЗАКОНОПРОЕКТ)

Дават по 600 лв. месечно на лекар, вдигат с още 5% заплатите на полицаите

Детските надбавки ще се получават само от семействата с ниски доходи, а не от всички, както беше първоначалният вариант, предложен от правителството. Това е предвидено в нови текстове, предложени от депутати от ГЕРБ

между първо и второ четене на бюджета за 2021 г. Така помощта за едно дете в семейството ще стане 50 лв. от началото на 2021 г., при 40 лв. досега. Ако семейството има две деца пък ще дават 110 лв., при 90 лв. в момента. Семейните помощи за три деца ще нараснат от 135 лв. на 165 лв., за четири от 145 лв. ще станат 185 лв., а за всяко следващо дете ще продължат да дават по 20 лв. Пълният размер на детските добавки да получават семейства, в които доходите на човек са до 510 лв., предлагат депутатите.

Помощта ще бъде в размер на 80% за семейства

с доходи между 510,01 и 650 лв. на човек на месец предвиждат още промените. Така в бюджета ще бъдат спестени 204,8 млн. лв., които ще бъдат дадени на медици и за вдигане на заплатите в МВР с 5% над предложеното в първия вариант на бюджета увеличение с 10%, е записано в мотивите на депутатите.

Освен това ще бъде осигурено изплащането на постоянна месечна добавка към заплатите на медицинския персонал в условията на извънредна епидемична обстановка, посочват депутатите.

Предвижда се добавката да е 600 лв. месечно за лекари

360 лв. за специалисти от „Здравни грижи“ и 120 лв. за санитари. За целта в бюджета на НЗОК ще бъдат дадени още 237 млн. лв. За допълнителното увеличение на заплатите в МВР ще бъдат осигурени 77,5 млн. лв. Освен това за католическата църква в България се предвижда да бъдат дадени още 130 хил. лв., като общата субсидия от бюджета ще стане 200 хил. лв. За Комисията за финансов надзор пък допълнително да бъдат осигурени 1,32 млн. лв., предвиждат още промените, предложени от депутати от ГЕРБ.

Вижте тук пълните предложения на ГЕРБ за промени в държавния бюджет за 2021г.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.