0

Б ългарската детска книжка „Добри“ е истински хит в САЩ. Творбата, която у нас не се оказва неизвестна, е дело на художника и скулптор Атанас Качамаков, който е автор на илюстрациите и по чийто живот се води историята.

Българската детска книжка „Добри“ е истински хит в САЩ. Творбата, която у нас не се оказва неизвестна, е дело на художника и скулптор Атанас Качамаков, който е автор на илюстрациите и по чийто живот се води историята.

Той е роден през 1898 година в Лясковец. 26 години по-късно заминава за Париж, но вятърът го отвява в САЩ, където създава „Добри“ и печели Първа награда в голямата изложба в Ню Йорк за своята работа „Индианка с дете” от мрамор.

До създаването на книжката се стига, след като Качамаков разказва пред свои гости и приятели за миналото си, а канадската журналистка и писателка Моника Шанън настояла да стенографира.

Премиерата на „Добри“ в САЩ е през ноември 1934 г., а само месец по-късно е избрана от жури, оглавявано от Елинор Рузвелт, за най-интересното произведение в страната. По-късно книжката печели и приз на името на Джон Нюбъри (1713-1767) за „Най-забележителният принос към американската детскo-юношеска книжнина за 1934 г.” Днес „Добри“ се приема за класика отвъд Океана.

Накратко сюжетът на томчето проследява Добри, който живее в малко село с овдовялата си майка и своя дядо. Те работят на нивите, а в редките мигове на отдих прекарва с най-добрата си приятелка Неда, дъщеря местния обущар. Макар да се труди всеотдайно, Добри усеща, че полската работа не е за него. Той е влюбен в изобразителното изкуство и от рано проявява големия си талант.

Въпреки че книгата не е преведена на български от Национален дарителски фонд „13 века България“ обявиха, че търсят начин това да се случи.