Детска градина „Калина“ - Дупница започва сама да произвежда електроенергия, след като официално днес беше открита фотоволтаична централа.

„Тя е с мощност 27 кW, включваща 110 панела, монтирани на покрива на детското заведение. Има и система за автоматично регулиране на температурата в сградата. Това е втората в страната детска градина с такава централа и първа клас А енергийна ефективност", обясни експертът от Община Дупница ангажирана по реализацията, Десислава Иванова. Първата детска градина, официално сертифицирана като пасивна сграда е в Габрово.

"Благодаря на всички, които бяха ангажирани с реализацията на това начинание. Когато вървиш по неутъпкан път и си първи, тогава е по-трудно. Но в крайна сметка успяхме. Сега ще можем да си намалим разходите и да се насочим към друга реализация в нашата детска градина - да си направим басейн", обясни директорката на детското заведение Рени Хаджийска, която е известна в града със своята находчивост и желание за работа.

Произведената от фотоволтаичната централа електроенергия ще покрива половината от нуждите на детската градина за електроенергия и 1/3 от цялостните енергийни нужди. За сравнение потреблението на електроенергия на детската градина за месец април 2018г. е 4 мWh. Очакваното годишно производство на централата е 30 мWh или средно 2,5 мWh на месец.

Проектът на Община Дупница за детската градина е с финансиране, осигурено от Националния доверителен екофонд. Стойността му е 107 919,53лв., от които 15 % са съфинансиране от бюджета на детската градина.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини