Дете продава голфа си за да учи, съдът разреши

Дете продава голфа си за да учи, съдът разреши

Районният съд в Шумен разреши на непълнолетен шуменец да продаде голфа си, след като родителите на детето гарантирали, че парите от продажбата ще отидат за неговото обучение. Казусът е от миналия вторник и идва малко повече от месец преди началото на новата учебна година.

Детето, което е представено само с инициалите С. Ф. П. било собственик на тъмносин голф металик с русенски табели. Със съгласието на родителите си обаче С. Ф. П. подал иск в съда за разрешение колата да бъде продадена. Тъй като децата не могат да се разпореждат сами с движимо и недвижимо имущество и с авоарите си в банки, това по силата на Семейния кодекс е вменено на родителите им. И те обаче не могат да действат неограничено. Според ал. 3 на чл. 130 от Семейния кодекс извършването на действия на разпореждане с недвижими имоти, с движими вещи чрез формална сделка и с влогове, както и с ценни книги, принадлежащи на детето, се допуска с разрешение на районния съд по настоящия му адрес, ако разпореждането не противоречи на интереса на детето.

По тази причина невръстният притежател на голф помолил за му бъде разрешено да се разпореди със собствения си личен автомобил. В молбата се сочи, че получените средства ще бъдат използвани изцяло в полза на непълнолетното дете, а именно за училище. С решение 560 Районният съд в Шумен удовлетворил молбата.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.