Дете на година почина в плевенска болница, проверяват всички лекари
3

Дете на година почина в плевенска болница, проверяват всички лекари

Родителите обвиняват медиците в немарливост и безхаберие

Дете на една годинка почина в Университетската болница в Плевен. Според родителите причина за смъртта е проявената немарливост от страна на лекарите и сестрите. Според ръководството на болницата, колегите им са извършили каквото трябва да помогнат на пациента и не носят никаква вина за настъпилата смърт.

Всичко започва след като в края на миналата седмица, връщайки се от море, малкият Александър вдига висока температура и получава стомашно – чревни проблеми. След консултация с личния лекар и посещение в частна клиника, специалистите препоръчват домашно лечение. След като в следващите три дни състоянието на детето продължава да се влошава, то е закарано в спешната помощ на УМБАЛ „Д-р Г. Странски” в Плевен. Там, по думите на майката Велислава Иванова, те били „овикани” защо след като са от Ловеч не се лекуват там, а са дошли в Плевен. Отново по твърденията на майката, след порцията скандал, детето било прието в инфекциозното отделение с температура от над 39 градуса и силно дехидратирано, но без поставена диагноза. Сложен му е абокат, но след няколко минути е спрян от сестрата, която казва на майката останалата течност да я даде на детето през устата. Докато това се случва детето няколко пъти се изхожда и се налага да му бъдат сменяни памперсите. Според дежурната сестра това било нормално.

През нощта в петък състоянието на Сашо продължава да се влошава, а температурата му продължава да се качва. Майката извиква дежурната лекарка, която я попитала носи ли си „Панадол” и термометър, понеже в отделението имали само един термометър и той бил недостатъчен за всички болни. След като разбрала, че родителката няма нито едното, нито другото лекарката се развикала. Накрая все пак термометър се намерил и при измерването било установено че температурата на детето е 39,7 градуса. Тогава по думите на майката Велислава, в стаята идва нова сестра, която над един час напразно се опитва да намери вена върху детската ръка за да постави инжекция с лекарство. Накрая ядосана заявява, че не може да се оправи и ще чакат на сутринта да дойде колежката и. „Същата тази сънена сестра каза, че детето се оправяло. Аз обаче виждах, че това не е вярно. То цялото гореше. Налагаше се непрекъснато да го налагам с мокри кърпи и с вода от чешмата”, споделя майката. В събота сутринта детето изпада във вцепенение. „Гледаше в една точка и не реагираше по никакъв начин. Извиках дежурните сестри. Удариха му първо два шамара, а след това го преместиха в друга зала и му поставиха кислородна маска и инжекции, но вече беше късно”, разказва майката. Въпреки тежкото състояние обаче реаниматор не бил извикан. Около 10,00 ч. момченцето умира.

В мъката и болката си родителите отказват да му бъде направена аутопсия. Това според адвоката им Стефан Гецов, е било неправилно тяхно решение. „От болницата това са и чакали да чуят. Дали са им детето, което е погребано. Затова се налага да се прави ексхумация за да се установи точната причина за смъртта”, обяснява Гецов. Той подава жалба до прокуратурата в Ловеч за разрешение за ексхумация. Прокурорът, разпределен на случаен принцип за наблюдаващ обаче, си дава отвод, тъй като бил близък с някого от лекарите в университетската болница. Отводът му трябва да бъде одобрен от висшата съдебна инстанция, която е апелативният съд във Велико Търново. „Докато това се случи минава ценно време, което може да ни лиши от важни доказателства. Изпратил съм копие от жалбата още и до Медицински одит в София, откъдето също чакаме тяхното становище и действия. Според мен в случая се касае категорично за извършено престъпление, при което лекарите и сестрите в болницата са постъпили немарливо и в резултат на това или на тяхното незнание, е настъпила смъртта на детето”, коментира пред „Монитор” адвокат Стефан Гецов. Той казва също, че епикризата на починалото дете също е била забавена и е дадена на близките цели пет дни след смъртта. Време, през което според юриста, в нея спокойно е могло да бъде записано какво ли не.

От Университетската болница в Плевен отричат да имат вина за смъртта на детето и са категорични, че са направили всичко възможно за да го излекуват и спасят. Пиарът на болницата Момчил Цветков обясни, че пациентът е постъпил при тях в много тежко състояние със стомашно – чревна инфекция, след като четири дни не му е приложено адекватно лечение. При нас са му направени изследвания и му е назначено лечение. Направени са венозни вливания и няколко корекции на киселинно – алкален баланс, бити са му лекарства”, твърди Момчил Цветков.

Здравният министър Кирил Ананиев назначи спешна проверка в Плевенската университетска болница, където почина бебе на една годинка. Тя започна вчера и обхваща не само екипа, който е работил по случая, но и всички останали медици, участвали в процеса на лечението. Ананиев подчерта, че резултатите трябва да му бъдат докладвани до седмица, след което ще предприеме необходимите действия.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.